на живо

Стойка Кръстева: Еуфорията трае 5 минути. Не съм си свършила работата

"Искам да бъда пример и да се съобразяват с България", заяви финалистката на олимпийски игри

Lap.bg

Първи финал за българския бокс на олимпийски игри от 1996 г. насам! Първи медал от най-авторитетния спортен форум на планетата за женския бокс! Героят се казва Стойка Кръстева! 

Тя постигна победа в полуфинала в категория до 51 кг, а в събота (7 август) ще излезе за последния мач в надпреварата. Но за радост време няма! Двукратната европейска шампионка може да си позволи да се зарадва, но чак след като свършат Игрите. Това сподели Кръстева пред българските журналисти в Токио.

"Щастието ще свърши докато отида в съблекалнята, успея да се преоблека и претегля и като видя, че всичко е в ритъм, пак ще започне едно сваляне на килограми. Благодаря на треньора и на екипа, че изграждат цялата стратегия и на мен не ми се налага да се занимавам с това, получавам го всичко наготово и трябва да го изпълня. Емоцията ще е още 5 минути и после пак концентрация, защото не сме си свършили докрай работата. Този финал трябва да бъде най-хубавият ми мач в кариерата и да можем да зарадваме цяла България. И да бъде един пример на младите, че с труд и постоянство всичко се постига, колкото и време да отнема", каза тя.

Кръстева не пропусна да благодари многократно на своя треньор Борислав Георгиев и на целия щаб, който я подготвя за мачовете.

Снимка: Lap.bg

"Бях подготвена, тъй като треньорът ми денонощно се рови, разглежда. Психологът чете статии какви са като нация, като култура, нон-стоп си говори с мен. Тази подготовка, която остава извън кадър и никой не знае за нея, е разковничето за всички победи тук", каза боксьорката.

Кръстева е категорична, че с победата си иска да вдъхнови младите. Сама тя е на 35 години и в периода 2018-2020 са кратко се оттегли от активния спорт.

Снимка: Lap.bg

"Ще посветя мача на България и младите. Искам да им дам личен пример, че, въпреки възрастта, прекъсване и какви ли не пречки по пътя, когато човек е търпелив, трудолюбив, намери подходящите хора, с които да работи, се получават нещата. Трябва да се борят до последно и да не се доказват, защото ние сме доказали, че сме една борбена нация, въпреки че сме малка България. В спорта искам да бъда пример, че цял свят трябва да се съобразява с България, защото тя може да е малка като територия, като население, но като дух и нация сме много силни", каза тя и добави:

"Горда съм, че съм българка, че се случват нещата по този прекрасен начин. Може би емоцията ще надделее след финала, защото концентрацията е максимална, за да се представя максимално добре."