на живо

Вера Маринова: Грациите трябва да са гимнастички, атлетки и жонгльорки (ВИДЕО)

Ако някога сте гледате художествена гимнастика, то няма как да сбъркате гласа и експертния ѝ анализ

Вера Маринова: Грациите трябва да са гимнастички, атлетки и жонгльорки (ВИДЕО)

Успехите на българските гимнастички едва ли биха имали този ореол, ако не бяха коментарите на спортната журналистка Вера Маринова – Аткинсън.

Ако някога сте гледате художествена гимнастика, то няма как да сбъркате гласа и експертния ѝ анализ. Връзката ѝ с любимия спорт е дълга повече от половин век. Вера започва кариерата си като гимнастичка, а днес дори не можем да си представим предаване на живо без нея зад микрофона.

Маринова е участничка на три световни първенства, носителка на две световни титли (1969 и 1971) и бронзова медалистка с ансамбъла от 1967 г. Спира с активния спорт, когато е на 24 и се насочва към телевизията. Като спортен журналист е не по-малко бляскава, а часовете ѝ на коментаторския пулт са от тук до безкрая. Именно с нейния глас свързваме част от най-големите успехи на българската художествена гимнастика.

В художествената гимнастика уредите трябва да бъдат с определени размери. Ако те не са спазени, има санкции. В студиото на "Тази неделя" Маринова разказа за точно една такава случка от кариерата си на гимнастичка.  

"Беше 1967-а. Третото световно първенство по художествена гимнастика и първото, в което се въвежда ансамбловата игра. Ние сме 6, трябва да играем с обръчи. С номер едно сме, трябва да открием незнайно какво. Подреждаме се в колона, случва се аз да съм първа. Секунди преди да излезем на килима идва член на техническия комитет, грабва ми обръча и малко по-късно ми го връща. Ние играем и получаваме някаква много висока оценка, която става най-добрата. След това разбираме, че оценката ни е намалена с половин точка заради това, че обръчите ни са нестандарни. По-късно разбрахме, че със сантиметър или два са по-широки. Това бяха пластични обръчи, почти на всички отбори се произвеждаха в един и същи завод. Доста спорен момент е как ще се измери един пластичен обръч, но въпреки този прецедент ние взехме бронзовите медали, а публиката реагира много бурно. За една нощ се превърнахме в звезди.", сподели журналистката.

Тя разказа и как е коментирала, седнала на щайга, първото си състезание вече като спортен журналист. "Забавен случай, но твърдя, че това не беше най-лошият ми коментар. Това ми даде повод да не се отказвам".

Снимка: Ладислав Цветков

Вера пренася емоционалността, характерна за художествената гимнастика, и зад микрофона. Когато коментира, ни отвежда в един друг свят. Повдига завесата зад всяка една грация. За да се подготви максимално добре и да вникне в смисъла на съчетанията, често посещава тренировките на гимнастичките. Прави го и сега, няколко дни преди началото на Световната купа в София.  

"Когато пристигнах, още на втория ден отидох в залата, за да видя прословутото ново смесено съчетание с обръчи и бухалки. Съвсем различно е. Цялостната атмосфера просто те разплаква. Виждаш, че това е тяхното същество. Хората наблягат на мъката, лишенията, гаджета. Няма такова нещо. Когато човек обича нещо, се старае да бъде добър в него. Тези жени всичките са луди, считат, че художествената гимнастика е пъпът на вселена, и аз мислех преди така."

"Сега гимнастичките трябва да са много атлетични, да играят фантастична гимнастика и да бъдат жонгльорки. Това означава, че момичетата трябва да съвместяват три спорта в едно - супер гимнастика, атлетика и цирково изкуство", каза още тя.

Финалите на Световната купа в "Арена Армеец" в неделя започват в 12:30 ч. Те ще бъдат излъчени на живо по bTV, RING, VOYO.BG и онлайн напълно безплатно и без регистрация на btvnovinite.bg. Коментарното ни студио преди първите съчетания започва в 12 ч. по RING.