на живо

Танцовите педагози на ансамбъла: Момичетата все още не вярват какво са направили

"Екипът е в основата. Видя се кой беше по-добър в Токио", заявиха хора, участвали в изработването на съчетанията на олимпийските шампионки

Танцовите педагози на ансамбъла: Момичетата все още не вярват какво са направили

Да покориш спортния Олимп! При това по безапелационен начин! Като победиш най-големия си конкурент! Момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика - Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, го направиха и донесоха първи златен медал на България в този спорт. На олимпийските игри в Токио те оставиха зад себе си абсолютния фаворит Русия. 

А зад огромното им постижение стои страхотен щаб, част от който са и танцовите педагози Елица Павликенова, Маргарита Будинова и Светлин Димитров.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

"Много беше трудно. Снощи имах възможността да се чуя със Симона и Стефи. Според мен все още не вярват. Симона беше легнала и медалът беше до нея. В момента, в който се заговорим за него, веднага го взима... Мисля, че тепърва ще осъзнават какво са направили. Както каза Стефи, това е победа за цял свят. В едно историческо състезание. Тази Олимпиада отваря нова страница за нашия спорт. Започва нова ера", сподели Павликенова.

"Бяхме в зала "Раковски", където е нашата тренировъчна база. Бяхме се събрали всички от щаба. Беше много емоционален момент. Когато човек е сам, е различно от това да си с всички, които са част от твоята работа и твоя смисъл. И беше много хубаво", добави още Будинова.

Тримата педагози са убедени, че обвиненията на руския щаб за съдийска необективност нямат резон, а съчетанията на българките са били най-сложни и най-добре изпълнени.

"Един нормален човек, който не изобщо не се занима с художествена гимнастика, фен, който гледа отстрани, прави разликата кой е по-добрият", категоричен е Димитров.

"Вчера направихме един исторически успех и Русия остана след нас. Фактите са такива. Смятам, че съдийството беше обективно и реално от много години насам. Хората, които знаят нашия спорт из основи, знаят кой отбор е с най-хубави линии, с най-хубави стъпала. Това е съвсем различно.", заяви Павликенова.

"Екипът е много важен. Той е в основата. Реално, ако в залата не сме екип, не работим всичко заедно за обща цел, не съм сигурна, че бихме имали същите успехи", добави тя.