на живо

Мария Шарапова е уличенa в употреба на допинг

Тя се е провалила на тест за Откритото първенство на Австралия

Reuters

Мария Шарапова е уличена в употреба на забранена субстанция по време допинг тест за Откритото първенство на Австралия. Тя обяви на извънреден брифинг в Лос Анджелис, че е получила писмо от Международната тенис федерация, с което е била уведомена, че е дала положителна допинг проба, предадоха световните агенции.

Очакванията бяха, че на извънредната пресконференция 28-годишната руска тенисистка ще оповести, че слага край на професионалната си кариера в тениса.

Шарапова обясни, че от години взема лекарство, което до началото на тази година не е било включено в списъка със забранените за използване вещества. От 1 януари 2016 г. обаче то е било вписано в тази листа, но Шарапова е пропуснала да провери този факт.

Носителката на пет титли от Големия шлем обяви, че поема пълната отговорност за действията си

"Направих огромна грешка. Не искам да приключвам кариерата си по този начин. Надявам се, че ще получа шанс да играя този спорт отново", каза 28-годишната тенисистка. 

Все още не е ясно какво наказание ще получи тя и какво ще стане с кариерата ѝ оттук нататък. Шарапова подчерта, че на този етап няма намерение да се оттегля от професионалния тенис.