на живо

България записа най-успешните си олимпийски игри от 21 години

За последно родните спортисти са спечелили повече титли в Сидни

България записа най-успешните си олимпийски игри от 21 години

Три златни, един сребърен и два бронзови медала. Това е активът на България на олимпийските игри в Токио. Със спечелената от ансамбъла ни по художествена гимнастика титла страната ни записа най-успешните си участие на Игрите от 21 години. И то с най-малката ни делегация от Берлин 1936 насам.

В Токио България бе представена от само 42-ма спортисти, а всички шест медала са спечелени от жени. 

Снимка: Reuters

За последно България е имала повече титли в Сидни през 2000 г. Тогава златните медали бяха 5 - на Таню Киряков (стрелба), Гълъбин Боевски (вдигане на тежести), Мария Гроздева (стрелба), Тереза Маринова (троен скок) и Армен Назарян (борба). Общият брой медали преди 21 години беше 13, в Атина 2004 те бяха 12 (титли на Мария Гроздева и щангиста Милен Добрев), в Пекин 2008 - 5 (титла на Румяна Нейкова в гребането), а в Лондон 2012 и Рио де Жанейро 2016 - 3.

Ако се гледа общият брой на спечелените медали, то България постига най-добрия си резултат от Атина 2004 (12 медала), като подобрява този от Пекин 2008 (5 медала).

Освен ансамбъла, с титли в България се завръщат боксьорката Стойка Кръстева и каратистката Ивет Горанова. В японската столица Антоанета Костадинова спечели сребро в стрелбата, а Тайбе Юсеин и Евелина Николова - бронз в борбата.