на живо

Фенклубът на "Златните момичета" в Мураяма: Мост между две култури

Българска треньорка помага за сближаването между България и Япония

Фенклубът на "Златните момичета" в Мураяма: Мост между две култури

През 2017 г. след първия Rose Camp в Мураяма, в превод "Лагерът на розите", шест японки са толкова впечатлени от трудолюбието на "Златните момичета", че създават фенклуб на българския национален отбор. Негов президент е Кейко Комуро.

"Създадохме го шестима души, сега членуват 400. Бяхме докоснати от желанието и упоритостта, с които момичетата се опитват да стигнат до олимпийските игри.", споделя Комуро за bTV.

За да помогне в сближаването между два напълно различни народа, в Мураяма е поканена българската треньорка по худoжествена гимнастика Антоанета Витале, която запалва децата по спорта още по-силно.

"Моята роля е да бъда мост между двете култури, да успея да предам част от българския дух на хората. Чрез мен те имаха възможност да опитат мусака, таратор, направихме мартеница. Не само физически неща, но и духа на България.", разказва Витале.

Комуро признава, че вече чувства българската култура много по-близка:

"Благодарение на комуникацията ни с момичетата, започнахме да си организираме различни български събития – музикални вечери, вечери с различно изкуство."

За последния лагер на отбора в Мураяма фенклубът се подготвя подобаващо, макар и не всички да могат да присъстват заради COVID мерките.

Снимка: БФХГ

"Тъй като Игрите ще са без публика, трябваше да се подготвим така, че момичетата да усетят нашата подкрепа. Посрещнахме ги с овации, специални послания на дъска, написахме и преведохме на български писма до всяко момиче, които оставихме в стаите им."

Въпреки че Япония е основен конкурент на България за медалите, Комури е качегорична: "България трябва е първа, а сребърните медали да са за Япония."

След тези думи Антоанета Витале – българският мост между две култури, разбира, че мисията й в Япония е успешна.

"Чувствам се наистина удовлетворена от моя престой тук. Надявам се да съм успяла да представя гордо моята страна", добавя Витале.