на живо

Следете на живо: Откриването на Токио 2020

И нека Игрите започнат!

Reuters

По-бързо, по-високо, по-силно - заедно! 57 години по-късно Япония отново е домакин на летни олимпийски игри. И то какви - най-странните в историята! 

Токио 2020 трябваше да се състои миналото лято, но за първи път в мирно време Игрите бяха отложени с година заради пандемията от коронавируса.

Японската столица е в извънредно положение заради многото нови случаи на заразени с COVID-19 и затова на състезанията няма да бъдат допускани зрители.

Снимка: Reuters

Церемонията по откриването ще бъде скромна и няма да има огромни реквизити и масови хореографии. Тя ще бъде насочена предимно към спортистите.

Традиционният парад на националните отборите също ще бъде много по-различен от обикновено. Едва по 30 спортисти от всяка страна могат да присъстват на откриването. Те трябва да спазват строги правила за дистанция. 

На откриването ще бъдат допуснати едва 950 души, като сред тях ще са 15 световни лидери.

България ще участва с 42-ма спортисти в 14 спорта. Знаменосци ще са Мария Гроздева и плувецът Йосиф Миладинов.

Следете тук церемонията по откриването на 32-рите олимпийски игри:

Снимка: Reuters

- Церемонията започва с ретроспекция - от избора на Токио за домакин, до премеждията покрай пандемията и необиковената подготовка на спортистите.

- Основният акцент на програмата е "Дори да сме разделени в определени моменти, то винаги ще сме заедно".

Снимка: Reuters

- На трибуните присъстват само официални гости - императорът на Япония Нарухито, президентът на Франция Еманюел Макрон, президентът на МОК Томас Бах и други.

- Време е за издигането на знамето на домакина Япония - 38 мъже и жени участват в цялата процедура.

Снимка: Reuters

- Организаторите почетоха паметта на всички жертви на коронавируса. Междувременно пред стадиона има много хора, които протестират срещу провеждането на Игрите. До последно голям процент от японското население се надяваше, че олимпийските игри ще бъдат отменени заради увеличаването на броя на заразените с COVID-19.

- Поглед към японската култура и нещата, с които се гордеят в Страната на изгряващото слънце!

Снимка: Reuters

- Идва ред на основната част от церемонията. Време е за парада на спортистите и по традиция винаги първа излиза делегацията на Гърция. Така се засвидетелства уважение към родината на олимпийските игри. Страните излизат по азбучен ред, но спрямо японската азбука.

Снимка: Reuters

- Всяка държава има двама знаменосци - мъж и жена. България е с номер 152 спрямо японската азбука, а родният флаг ще бъде носен от Мария Гроздева и плувецът Йосиф Миладинов.

- Въпреки появилата се информация, че само по 30 човека от делегация могат да присъстват на откриването, то прави впечатление, че страни като Италия, например, са представени от много повече спортисти.

- Аржентинците пък се наслаждават на всеки момент от парада и въпреки че няма фенове и атмосферата е нестандартна, те скачат и се прегръщат.

Снимка: Reuters

- Пита Тауфатофуа от Тонга отново не изневери на стила си. Точно както на откриването в Рио де Жанейро, а след това и на зимните игри в Пьонгчанг, таекуондистът носи знамето на страната си полугол.

Снимка: Reuters

- С широки усмивки 49-годишната Мария Гроздева и 18-годишният Йосиф Миладинов изведоха българската делегация под номер 152.

Снимка: БОК

- С излизането на японските спортисти приключи парадът на нациите.

- По-бързо, по-високо, по-силно - заедно! Новият девиз на олимпийските игри украси спортния празник.

Снимка: БОК

- Няколко души четат едновеременно олимпийската клетва.

- Председателят на организационния комитет на Токио 2020 Сейко Хашимото и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах приветстваха спортистите.

- Императорът на Япония даде началото на летните олимпийски игри!

- Тенисистката Наоми Осака запали олимпийския огън!