на живо

Лишиха легендарната Чусовитина от правото да бъде знаменосец на Узбекистан

Гимнастичката не е получила никакво обяснение

Getty Images

Рекордьорката по брой участия на олимпийски игри сред гимнастиците - Оксана Чусовитина, е дълбоко обидена от факта, че без обяснение е била лишена от правото да бъде знаменосец на националния отбор на Узбекистан на церемонията по откриването на Игрите в Токио, съобщава ТАСС.

За 46-годишната гимнастичка Игрите в Токио ще бъдат осми в кариерата. При мъжете в спортната гимнастика рекордьор е Йордан Йовчев с 6.

"Казаха ми, че няма да нося знамето. И това е, нямаше повече обяснения. Разбира се, много съм обидена. Когато ме попитаха в началото казах, че определено ще го направя. В крайна сметка това е последната ми олимпиада, много исках да нося знамето на церемонията по откриването", каза тя.

Снимка: Getty Images

През 2016 година Чусовитина влезе в Книгата с рекордите на Гинес като единствената жена в света, участвала на седем олимпийски игри. На възраст от 41 години и 56 дни тя стана и най-възрастната участничка в олимпийските състезания по спортна гимнастика, като зае и седмо място на прескок в Рио.

Само 13 атлети са участвали в повече от седем олимпийските игри, но сред тях няма представители на гимнастиката. Рекордът принадлежи на канадеца Йън Милър, който участва десет пъти в турнирите по конен спорт.