на живо

Топ 10 на най-абсурдните оправдания в допинг скандалите (ВИДЕО)

Български и световни спортисти разсмяха фенове си

Getty Images

Нашумялата в последно време тема за допинга в спорта ни накара да намерим кои са най-абсурдните извинения на спортистите, уличени в употреба на забранени субстанции. В класацията има както български, така и световни „бисери”, които разсмиват журналисти и фенове на спорта.

10. Класацията открива българката Тезджан Наимова. Атлетката беше лишена от европейската си титла на 60 м, която спечели през 2013 г. и получи доживотно наказание. Обяснението? Пилешко месо, което било пълно със стероиди, е довело до положителната проба на Наимова. Всичко станало по време на лагера в Южна Африка, където Тезджан била преди шампионата на Европа.

Снимка: Getty Images

9. На девета позиция е американската звезда на леката атлетика Джъстин Гатлин. След положителен допинг тест през 2006 г., спринтьорът заяви, че няма никаква идея как са били отчетени високите нива на тестостерон в тялото му. Треньорът на Гатлин – Тревър Греъм, обвини отмъстителната масажистка за това, че без негово знание е втрила в крака на възпитаника му крем, съдържащ стероиден хормон.

Снимка: Getty Images

8. На осмо място се класира световният рекордьор в дисциплината скок на височина Хавиер Сотомайор. Кубинецът даде положителна проба за кокаин по време на Панамериканските игри през 1999 г. и беше лишен от златния си медал. Ръководителят на Куба – Фидел Кастро, го защити, като обвини за този саботаж кубинско-американската мафия.

Снимка: Getty Images

7. Отново българска следа на седмото място. Тенисистката Сесил Каратанчева отдава един от двата си положителни теста за нандролон на това, че е бременна, въпреки факта, че пробите от урината ѝ не показват никакви следи от бременност.

Снимка: Getty Images

6. Шестото място е за двукратния олимпийски и шесткратен световен шампион - Лашон Мерит. Американският бегач даде три последователни положителни допинг проби в периода октомври 2009 – януари 2010 г. Оказа се, че Мерит е приемал лекарство,  по-известно като хапче за уголемяване на пениса. “Каквото и наказание да получа за моите действия, то няма да е по-голямо от притеснението и унижението, което чувствам в себе си,” каза тогава Мерит.

Снимка: Getty Images

5. На петата позиция финишира американският лекоатлет Денис Мичел, който е част от щафетата 4x100 на САЩ, спечелил златен медал на Олимпиадата през 1992 г. Мичел заявява, че откритите завишени нива на тестостерон в организма му са в резултат на това, че пил пет бири и правил четири пъти секс със съпругата си в нощта преди направения му тест през 1998 г.

Снимка: Getty Images

4. На четвъртото място откриваме чешката тенис звезда Петер Корда. Той дава положителна проба на Уимбълдън през 1998 г., но твърди, че нандролонът се е появил в тялото му от телешко месо. Според експертите обаче, Корда е трябвало да яде по 40 телета на ден в продължение на 20 години, за да генерира нивата на нандролон, открити в тялото му.

Снимка: Getty Images

3. Бронзовият медал за невероятни обяснения категорично печели испанският състезател по спортно ходене и златен олимпийски медалист от 1992 г. Даниел Плаза. Като причина за положителния си тест за нандролон, той изтъква факта, че е правил орален секс с бременната си съпруга.

Снимка: Getty Images

2. Среброто в своеобразната класация отива при пет състезателки от националния отбор по футбол на Северна Корея, които дават положителни проби за стероиди на Световното първенство през 2011 г. От делегацията на Северна Корея заявяват, че без тяхно знание стероидите са се съдържали в традиционни китайски лекарства на основата на екстракт от жлези на кабарг. На въпрос защо са вземали подобни лекарства, от севернокорейската футболна федерацията отговарят, че спортистките са имали нужда от тях, за да се възстановят, след като са били ударени от гръмотевица по време на тренировки.

1. Безспорният победител в класацията е американският колоездач Тайлър Хамилтън. През 2005 г., той предлага уникално обяснение, след като кръвната му проба за допинг се оказва положителна. Хамилтън казва, че откритата в пробата му различна кръв, която е била смесена с неговата, може да дошла от “изчезващ близнак”, който той е абсорбирал в утробата на майка си преди 34 години.

Снимка: Getty Images