на живо

В плевенското село Върбица очакват своята Стойка със злато от Токио (ВИДЕО)

"Чакам злато! И да се върне жива и здрава!", заяви бащата на българската боксьорка

Стойка Кръстева донесе поне бронз за България от олимпийските игри в Токио! Боксьорката си осигури място в полуфинала в Япония след победа над представителка на Китай. 

И докато успехът на 35-годишната Кръстева радва всички у нас, в родното ѝ село Върбица, близо до Плевен, победите са очаквано нещо! Особено за баща ѝ Желязко.

Той е убеден, че неговата дъщеря да му донесе златен медал. За това се е подготвяла!

"Тя не играе от днес и от вчера. Тя играе от 23 години бокс. Аз съм твърдо зад гърба ѝ. Сега и нейният съпруг продължава тази традиция. Знам на какво е способна дъщеря ми, как отиде и каква подготовка направи. Аз съм абсолютно сигурен. Цяло село знае, че аз чакам единствено олимпийска шампионка да посрещна - не бронз, не сребро, а злато. И тя е плакала, и аз съм плакал за сребро. Тя знае - хората се радват, а ние плачем, защото чакаме нещо по-голямо. Горд съм, щастлив съм с представянето на дъщеря си, но съм твърдо убеден, че тя ще се върне със злато. Щом се стигне до медал, това е гордост за българския спорт", казва пред bTV Желязко.

Именно по неговите стъпки тръгва Стойка Кръстева, за която това е второ участие на олимпийски игри. През 2012 г. в Лондон тя записа победа и загуба.

"Тя е твърде разумна, но упорита до безкрайност. Едва ли има друг български боксьор, който се е подготвял така и както се старае тя. Чакам злато! И да ми се върне жива и здрава!", казва бащата на медалистката.

Майка ѝ Керанка разкрива, че до момента Стойка следва нейните указания - да постига победа след победа в Токио!

"Преди да замине ѝ казах: "Върви ги натупай всичките и се върни!". И тя тъй прави - бие ги всички. Много се притеснявам. Тя излезе мъжко момиче и си играе както трябва! Не съм я спирала въобще. Тя не е малка, тя си решава. Радвам се. Притеснявам се. Виждала съм я - идвала си е със синьо. Има борбен характер. Прилича повече на баща си", заяви тя.

За Кръстева е все още рано за завръщане. Полуфиналът в нейната категория ще бъде в сряда (4 август), а евентуален финал е насрочен за събота (7 август).