на живо

Вълнения от първия ден: Най-странното откриване и факел от... къщи

Флорина Иванова и Димитър Тасев разказват какво е да присъстваш на една от най-тихите церемонии по откриване на олимпийски игри

bTV

Празни трибуни, ограничения, но и развълнувани спортисти и впечатляваща организация - така протече откриването на олимпийските игри в Токио. 

Заради пандемията и постоянно повишаващия се брой заразени в страната, властите решиха надпреварите да се проведат без публика, а това засегна и традиционната церемония по представяне на атлетите и запалване на олимпийския огън. На стадиона в Токио присъстваха само официални гости и журналисти - около 5000 души. 

Снимка: Lap.bg

Те обаче се насладиха на грандиозно шоу! Което по нищо не отстъпваше на предишните такива. 

Олимпийския огън запали тенисистката Наоми Осака, а факлата тази година беше с форма на цветчетата на японска вишна и беше изградена от рециклирани материали. 30% от алуминият в нея идва от рециклираните временни къщи, предоставени на засегнатите от силното земетресение и последвалото цунами през 2011 г.

Снимка: Lap.bg

Само няколко часа след откриването започна и българското участие. Полина Трифонова постигна успех в тениса на маса в ранните часове в България. По-късно днес ѝ предстои втори мач от основната схема. 

Джудистът Янислав Герчев записа победа и загуба и така приключи участието си, а сестри Стоеви не успяха да победят петите в световната ранглиста в драматичен мач.

Снимка: Lap.bg

Дейвид Хъдълстоун ще се опита да се представи на ниво в турнира по спортна гимнастика, а по обяд българското участие в плувния басейн започва със Любомир Епитропов, който ще плува в трета серия на 100 метра бруст.

Очаквайте разказите на нашите пратеници в рубриката "Игрите на Флори и Митко" на всички bTV платформи.