на живо

Вангелов в битка за бронза! Българинът спечели репешажа!

Родният борец влиза в битка за медал след 13:30 ч. днес

Reuters

Българският борец в категория до 57 кг - Георги Вангелов, ще се бори за бронзов медал от олимпийските игри в Токио! Той успя да победи с туш Урбано Тигрерос от Колумбия в репешажите и по-късно днес (5 август) ще се качи отново на тепиха с надежда, че ще спечели отличие. 

Вангелов, който е бронзов медалист от европейското първенство през 2016 г. и носител на златния пояс "Дан Колов" за 2020 г., спечели първи точки минута след началото на срещата с Тигрерос. Българинът продължи да бъде по-активен, като това му осигури предимство от 6 точки преди почивката.

Снимка: Reuters

Във втората част на мача Вангелов продължи с доброто си представяне, въпреки че колумбиецът опита няколко добри атаки. В крайна сметка родният представител, за когото това е първо участие на олимпийски игри, беше обявен за победител. 

Мачът му за бронзовия медал е около 13:30 ч. българско време, а съперник на българина ще бъде шампионът на Азия от 2018 г. Нурислам Санаев от Казахстан. 

Снимка: Reuters

По-късно днес (5 април) на тепиха ще излезе и родната представителка в борбата при дамите в категория до 57 кг - Евелина Николова. Тя загуби полуфинала си вчера, а в спор за бронза ще се изправи срещу Валерия Коблова от Руския олимпийски комитет. 

Българските борба вече спечели един медал в Токио. Тайбе Юсеин се окичи с бронза в категория до 62 кг.

Снимка: Reuters

Ако Вангелов спечели бронзовото отличие от олимпийските игри, то ще е първо за българската мъжка борба от най-авторитетния спортен форум от 2008 г. насам. Тогава в Пекин на трето място се класираха Явор Янакиев (74 кг), Радослав Великов (55 кг) и Кирил Терзиев (74 кг).