на живо

Ватанабе: Олимпийски игри ще има! Откриването е на 23 юли!

"Много малко страни могат да организират Световна купа при такива условия", похвали президентът на FIG Българската федерация по художествена гимнастика.

Ватанабе: Олимпийски игри ще има! Откриването е на 23 юли!

Моринари Ватанабе е деветият президент на Международната федерация по гимнастика и първият от Азия. Той заема поста през 2017 г., наследявайки Бруно Гранди, управлявал централата в продължение на 20 години. През 80-те години на ХХ век провежда специализация в Националната спортна академия  в България. Страстен привърженик на българската школа, той признава, че знанията е черпил от легендарната Нешка Робева. Удостоен е със званието Почетен професор на НСА.

Той, в качеството си на един от най-важните хора в спорта, както и на японец, е убеден - олимпийски игри през 2021 г. ще има! Най-важният спортен форум трябваше да се проведе по програма през 2020 г., но беше отложен с 12 месеца заради пандемията от коронавирус.

Снимка: Ладислав Цветков

"Това са последните стартове преди Игрите в Токио. Щастлив съм, че всичко започва в София. Ще има олимпийски игри на 100%. На 23 юли ще бъде церемонията по откриването. Очакваме я с нетърпение. Много хора се страхуват заради COVID-19, но ще ви дам пример. Ние от Международната федерация организирахме състезание в Япония през ноември 2020 г. При перфектни рестрикции, не би трябвало да има заразени", оптимист е той.

Ватанабе е официален гост на първата за сезона в художествената гимнастика Световна купа. Тя се провежда в София, като у нас са част от най-добрите гимнастички в света! Президентът на FIG заяви, че има пълно доверие на българските организатори и е доволен, че именно тук, в любимата му София, се провежда едно от най-важните състезания в олимпийската година.

Снимка: Ладислав Цветков

"София е мой втори дом и съм щастлив, че съм тук. Сега е много трудно да се организира състезание заради пандемията, но тук работата е добре свършена. Тук участват 11 ансамбъла, като на световно първенство е. Малко страни може да организират такова състезание при пандемията. Горд съм. Беше трудно решение. Имаме строг критерий за мерките, които се спазват заради коронавируса. Българската федерация покрива този критерий", заяви японецът.

Подробности за новия правилник, за оценките и за промените в художествената гимнастика, очаквайте във втората част от интервюто на Ватанабе пред bTV утре (28 март) в студиото преди финалите на отделните уреди на Световната купа по художествена гимнастика от 12:00 ч. пряко по RING, на сайта btvnovinite.bg, както и на платформата VOYO.BG.

След обедната емисия новини в неделя по bTV може също да гледате съчетанията на грациите.