на живо

Завръщането на Лига 1: Пет неща, които да следим с интерес

Новият сезон започва тази вечер в 20 ч. с "Бордо" - "Нант" на живо по RING

Завръщането на Лига 1: Пет неща, които да следим с интерес

Футболният шампионат на Франция не завърши заради пандемията от коронавирус, но за сметка на това новият сезон започва след броени часове. Лига 1 се открива тази вечер с мача между "Бордо" и "Нант". Класирането на ПСЖ и "Олимпик" Лион за полуфиналите в Шампионската лига, както и случаи на заразени с коронавирус в "Олимпик" Марсилия, наложиха промяна в програмата от първия кръг. 

"Хлапетата" не успяха да изненадат "Байерн" Мюнхен, но пък парижани са на крачка от първия си трофей в най-авторитетния клубен турнир.

И докато чакаме с нетърпение финала на Шампионската лига в неделя (21 ч. по bTV Action), може да запълним времето, което в последните две седмици изцяло е посветено на евротурнирите, с няколко мача от Франция.

За втора поредна година Лига 1 ще се излъчва в каналите на bTV Media Group, като всеки уикенд RING ще предава пет мача от кръга.

Заради извънредните обстоятелства по RING ще може да гледате "Бордо" - "Нант" - тази вечер от 20 ч., а в събота от 22 ч. "Лил" - "Рен".

Преди началото на сезона в Лига 1 сме ви подбрали 5 неща, които ще следим с интерес.

Снимка: Reuters

1. Може ли някой да се опре на ПСЖ?

През последните години във Франция няма отбор, който да може пълноценно да се противопостави на парижани. Грандът от "Парк де Пренс" жадува европейски триумф и затова амбициите и многомилионните инвестиции на клуба са концентрирани само към трофея в Шампионската лига. Никога преди момчетата на Томас Тухел не са били толкова близо до мечтата.

Снимка: Getty Images

В момента ни се струва почти невъзможно някой да успее да свали ПСЖ от френския трон. С играта си в Шампионската лига "Олимпик" Лион загатна, че върви в правилната посока и може да бъде сериозен конкурент на парижани за титлата. Това ще се случи, ако Руди Гарсия съумее да задържи важните си футболисти до октомври, когато затваря трансферният прозорец. "Лион" няма да играе в евротурнирите през новата кампания, така че фокусът на "хлапетата" ще бъде изцяло насочен към първенството.

2. Труден втори сезон за Вилаш-Боаш

"Олимпик" Марсилия завърши на второ място в преждевременно прекратения сезон, като записа най-силното си класиране от 2013 г. Освен това тимът ще играе в Шампионската лига след 7-годишна пауза.

Андре Вилаш-Боаш остава на "Велодром", въпреки че в един момент бе нарочен да си ходи, а притесненията му за състава не са едно и две. Клубът изпитва финансови затруднения при американския собственик Франк Маккорт. През пролетта ОМ бе глобен от УЕФА за нарушаване на правилата за финансовия феърплей и може да се наложи да бъдат продадени футболисти, за да се балансират отчетите.

Снимка: Twitter

Световният шампион Флориан Товен, който пропусна почти целия предишен сезон заради контузия, има само една година от договора си и е сред основните кандидати за продажба. Добрата новина за феновете на марсилци е, че Димитри Пайет удължи контракта си.

3. Ще успее ли "Рен" да повтори подвига си?

Отборът на "Рен" бе сред най-приятните изненади на миналата кампания във Франция и за първи път в своята история ще играе в Шампионската лига. Именно това убеди талантливия 17-годишен тийнейджър Едуардо Камавинга да остане на "Риазон Парк".

Снимка: Twitter

Клубът е собственост на Франсоа Пино - един от най-богатите хора във Франция. Триумфът в Купата на Франция през 2019 г. бе първият за тима от почти 50 години, а третото място през миналия сезон е рекорд.

В лицето на 39-годишния Жулиен Стефан "Рен" разполага с един от най-добрите млади треньори в Европа, но също както "Олимпик" Марсилия, ще трябва да надскочи себе си през следващите няколко месеца, ако иска отново да се намърда в топ 3.

4. Ще се справи ли "Лил" без Виктор Осимен?

"Лил" първо пропусна да се класира за Шампионската лига, а след това продаде и големия си голмайстор Виктор Осимен на "Наполи" за 50 млн. евро. 

Снимка: Twitter

Част от тези пари "мастифите" инвестираха при покупката на 20-годишния канадски нападател Джонатан Дейвид от "Гент" за 27 млн. евро.

През миналия сезон Дейвид подели първото място при голмайсторите в Белгия, така че феновете на тима се надяват той много бързо да влезе в обувките на Осимен.

5. "Монако" и "Ница" се целят високо

"Монако" отговори на разочароващото представяне през последната кампания с уволнението на испанския треньор Роберт Морено и назначаването на Нико Ковач - бившия наставник на "Байерн" Мюнхен.

Снимка: Getty Images

Целта на "монегаските" е завръщане в топ 3 след два разочароващи сезона.

Местният съперник "Ница" също се е насочил към местата на подиума след петата си позиция през сезон 2019/20. Клубът привлече Рони Лопеш и френския полузащитник Морган Шнайдерлин от "Евертън".