на живо

Златните момичета: Всеки ден си отваряхме очите с мисълта за тези медали (ВИДЕО)

"Победата не е само за нас и за България, а и за целия свят"

Златните момичета: Всеки ден си отваряхме очите с мисълта за тези медали (ВИДЕО)

Часове след като стъпиха на олимпийския връх в художествената гимнастика, грациите от националния ансамбъл дадоха интервю за bTV. Златните момичета споделиха, че са се събуждали с мисълта за тези отличия още от сформирането си като отбор през 2016 г. и винаги са вярвали в успеха.

В Токио българският ансамбъл отвя конкуренцията и в квалификациите, и във финала, слагайки край на руската доминация.

Снимка: Lap.bg

"Още не сме осъзнали напълно какво направихме, но наистина сме много щастливи и сме под еуфория.", започна капитанката Симона Дянкова.

"Ние си говорихме, че тази победа не е само за нас. Тя е не само и за цяла България, а за целия свят и въобще за всички, които следят художествената гимнастика в последните години. Те ще разберат за какво говоря... Много пъти се е случвало да сме с най-добре представено съчетание, а да не бъдем възнаградени със златния медал. Затова винаги с резерви сме си мечтаели.", заяви Стефани Кирякова.

"Тези 5 години работихме всеки ден за това. Даже си говорехме как не ни се вярва да е истина и след малко просто ще се събудим, ще отидем в залата и ще трябва пак да работим за това, което е сега пред нас.", сподели Мадлен Радуканова.

Снимка: Lap.bg

"Не сме го сънували, но си го представяхме постоянно. До такава степен, че с цялото си тяло го чувствахме и наистина се радвахме още тогава по някакъв начин, но си знаехме. Вярвахме, но сега пак не можем да го повярваме. Толкова ни се струваше хем невъзможно, хем знаехме, че може да стане и чудо.", продължи Дянкова.

"Още когато нашият отбор се сформира през 2016 г., докато предишният беше на Олимпиадата в Рио, ние започнахме с една цел и това бе тази Олимпиада и златният медал. Идвахме всяка година тук на лагери с цел по-добра аклиматизация. Ние всеки ден сме си отваряли очите с мисълта за този медал! Всички тези състезания, които преминаха не с желания от нас край, явно са били с причина. Ако на последното световно бяхме взели златния медал, нямаше да знаем, че всъщност съчетанията трябва да са много по-сложни, за да могат да ни оценят.", допълни Лаура Траатс.

Снимка: Lap.bg

"За мен е чест и удоволствие да съм част от този отбор и много се радвам, че така се случиха нещата. Попаднах сред тези момичета и треньори. Смятам, че точно ние петте сме идеални като отбор и съдбата ни е отредила да имаме тези медали!", каза Ерика Зафирова.