на живо

5 неща, които научихме от телата на олимпийците

Спортистите ни показват как да бъдем шампиони

Олимпийските игри в Рио де Жанейро са в разгара си. Всеки един от нас следи различни видове спорт и подкрепя фаворитите си, изявите им, профилите им в социалните мрежи, живота им. Често се опитваме да им подражаваме, копирайки дори външния им вид. Вижте какво ние научихме от начина, по който изглеждат:

1. Килограмите нямат значение

Красотата не се измерва в килограми. Олимпийското злато не се измерва в килограми. И за да си най-добрият спортист е нужно просто да си здрав, да имаш добро кръвно налягане, пулс, енергия, да приемаш достатъчно количество хранителни вещества и просто да си щастлив. 

2. Индекс на телесната маса = глупости

Индексът на телесната маса се изчислява на базата на вашия ръст, тегло, години и пол. Голяма част от работещите в медицината, все още разчитат на този диагностичен инструмент за определяне на нашето здравословно състояние, което е... разочароващо. Имайки предвид показателите на олимпийците, сами можете да изчислите, че повечето от тях са или под нормата, или я прехвърлят многократно. Но са шампиони, нали?!

3. Всички сме различни - клише или истина?

В днешно време стереотипите ни преследват. Жената е красива, ако е слаба и добре поддържана (но не прекалено, за да не комплексира мъжкото самочувствие), а мъжът трябва да бъде просто красив и с перфектно изваяно тяло (което отново е трудно постижимо). 

Истината е, че здравото тяло, не е идеалното тяло. 

Различни сме, защото живеем по различен начин, храним се по различен начин, спортуваме различни неща и се раждаме различни.

4. Разнообразието на формите

Списанията и диетите ни карат да мислим, че ако спортуваме и спазваме точно определен хранителен режим, ще постигнем тяло, като на любимите ни известни личности, пред които се прекланяме.

Това е невъзможно. Вгледайте се по-внимателно в заобикалящите ви и ще разберете, че всеки има различна структура на тялото. Ако не вярвате на собствените си очи, повярвайте на олимпийските спортисти.

Искате плочки и мускули, като техните? Дори да спазвате строгите диети, които те спазват и да тренирате, от както се помните, все пак вие не сте техни клонинги. Получавате само това, което собственото ви тяло е способно да ви даде.

5. Шампионите са здрави, не перфектни

Загубвайки няколко килограма се чувстваме добре... за около няколко часа. После се поглеждаме в огледалото и виждаме всички несъвършенства, често съществуващи единствено в умовете ни. 

Спортистите също не са застраховани от непрестанното вглъбяване във външния си вид. Те са възпитани да бъдат перфектни както на състезанията си, така и в очите на почитателите си.

Онова, на което могат да ни научат обаче, е силата на духа, която притежават."Перфектен" не е квалификация, "перфектен" е въпрос на възприятие. За да сме силни е нужно да сме здрави, за да сме шампиони е нужно да се чувстваме комфортно такива каквито сме.

Накрая ви оставяме със Серина Уилямс, която е най-добрата тенисистка в света, изглежда страхотно, защото се чувства така и не на последно място... знае как да "туърква":