на живо

5 неща на bTV Спорт, които да направите днес (ВИДЕО)

Първият български олимпийски медал, един погубен талант и... Ивет Лалова

uefa.com

Трудни времена са. Хората са затворени по къщите, душите на повечето са свити. И не се знае до кога. В момент като този решихме да ви поднасяме по малко светлина всеки ден. Кръстихме ги 5 неща, точно от толкова имате нужда, за да се усмихнете и да ви стане по-леко на сърцето. Някои ги знаете, други сте ги забравили, а трети искрено ще ви развеселят!

Искаме да ви срещнем с един от най-достолепните джентълмени в историята на българския спорт – Борис Георгиев, по прякор Моката. Името му остава записано със златни букви, а поводът е великолепен: той е първият олимпийски медалист за България! Моката поставя началото на върволицата от отличия, печелейки бронз от летните игри в Хелзинки 1952 в кат. до 75 кг в бокса.

Снимка: 1lss.com

Моката прави благороден жест към съотборник от националния отбор. Петър Станков не успява да влезе в собствената си категория до 67 кг и Борис му отстъпва своето място при 71-килограмовите, където е титуляр.

Борис Георгиев носи знамето на България на церемонията по закриването в Хелзинки. На два пъти получава честта да носи и олимпийския огън по пътя му към олимпийските игри в Москва 1980 и Атина 2004. 33 години работи в българската армия и стига до чин подполковник. През 1987 г. е удостоен със Сребърната огърлица на МОК. Носител на орден „Стара планина”- I степен. 

Харесвате „Манчестър Юнайтед”? Тогава няма начин да не изпитвате гордост всеки път, когато се сетите, че в този велик клуб игра един велик българин – Димитър Бербатов.

Снимка: Getty Images

Той носи екипа на „червените дяволи” в периода 2008-2012 г., като през това време става два пъти шампион на Англия, печели два пъти Community Shield, веднъж купата на лигата и веднъж триумфира като световен клубен шампион. Има и един финал в Шампионската лига.

Бербатов участва в 149 мача под ръководството на сър Алекс Фъргюсън, в които отбелязва 56 гола. Предлагаме ви всичките на един дъх:

Цветница е! Прекрасен празник! И на този красив ден какъв по-подходящ повод от това да ви покажем последната публикация на любимата на целокупната ни нация Ивет Лалова в Инстаграм. Освен ослепителната усмивка, която ще ви стопли в дните на изолация, от този пост ще научите какво е общото между фламингото, сьомгата и скаридите.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Another lazy afternoon at home. Днес научих, защо сьомгата има толкова интересен цвят и се мъча да се сетя за друга храна с подобен. Причината за специфичния розов цвят е пигмент във водораслото (Haematococcus Pluvialis), с което тя се храни. Наричан още Астаксантин, този каротиноид е и мощен антиоксидант, който осигурява всичко от UV защита до борба със свободните радикали. Като бонус той ще засили производството на колаген, ще намали фините линии и ще хидратира кожата. Win-win ситуация за хора, като мен, които са постоянно на скорост и на слънце. #WellnessByOriflame shot by @koko_krastev PS Вече имаме сьомга, фламинго и скариди

Публикация, споделена от Ivet Lalova-Collio (@ivet_lalova) на

Ето че дойде ред и на нашия куиз. Днес бихме искали с ваша помощ да проверим до колко познавате историята на Шампионската лига.

Снимка: БГНЕС

Кой е голмайстор №1 във вечната ранглиста на този велик турнир? Кристиано Роналдо? Или може би Лионел Меси? Гласувайте!

Кой е голмайстор №1 във вечната ранглиста на Шампионската лига?

Той е един от най-изумителните таланти в света на леката атлетика, раждан някога в Европа. Неслучайно носи и точно такъв прякор – Таланта. Историята на Николай Антонов е покъртителна и днес избрахме да ви я припомним. През 1991 г. печели световната титла в бягането на 200 м на първенството на планетата в зала в Севиля. През 1992 г. стана европейски шампион в Генуа, а същата година побеждава световния рекордьор Бруно Мари Рос (Франция) и великия Карл Люис. Доближава се на 0,05 секунди от рекорда на планетата в коронната си дисциплина.

След края на кариерата Антонов просто пропада. Алкохол, наркотици, депресии, многократни опити за самоубийство. Опустошителни мигове, някои от които екип на bTV Спорт успя да заснеме преди известно време със съгласието на Николай в Разград. Предлагаме ви филма „Погубеният талант”, заснет и излъчен в предаването „120 минути” през 2017 г.

bTV призовава: останете си вкъщи!