на живо

Човекът, който връща бойците в битката

Какво е да си кътмен и как човек с 6 аркади на лицето печели ММА мач - отговорите от Руди Ернандез

bTV

Много хора въобще не подозират, че съществува професия, наречена кътмен. Това е човекът, който застава в ъгъла на боксовия ринг в почивките между рундовете.

Какви са задълженията му - това ще ни разкаже самият Руди Ернандез, който, освен професионален кътмен, е и треньор по бокс. И най-скорошният му ангажимент беше по време на мача Кубрат Пулев - Самюел Питър.

Интервю на Мариана Векилска

В какво се състои работата на кътмена?

Моята работа е в ъгъла - да поддържам боеца по време на мача - ако получи нараняване, да му окажа помощ така, че той да може да продължи в следващия рунд. Ако кърви, ако има аркада, аз трябва да се погрижа той да може да вижда.

А как човек се учи да бъде кътмен?

Учиш се на терен - в залата - намотаваш бинтовете, които боксьорите слагат под ръкавиците си, което не е най-трудното нещо за вършене, но не е и най-лесното. Защото насреща си имаш бойци с различни характери и всеки има специфичен стил и изисквания за това, как точно да са му намотани бинтовете. Работата ми изглежда маловажна, но ако имаш добър кътмен, имаш и по-добър шанс за победа.

Снимка: bTV
Значи и за тази работа се изисква опит и професионализъм?

Учиш се по време на боя - в тренировъчната зала е лесно, защото там не си ограничен във времето и можеш спокойно и внимателно да си свършиш работата. Но по време на боя имаш 45 секунди.  За това време трябва да върнеш боеца в играта.

Коя е най-странната ситуация, в която си изпадал?

Джон Фич - ММА боец. Имаше мач в Маями, Флорида, ако не се лъжа - беше получил 6 аркади на лицето си, а трябваше да го върна обратно в играта. Не само, че го направих, но накрая той спечели. Това беше моето бойно кръщение като професионален кътмен.

А първият боксьор за когото работих като кътмен беше Карлос Фамозо Ернандес. Свърших си добре работата. Така казаха докторите, макар моето усещане да беше друго.

А ако боксьорът е в много лошо състояние какво е първото нещо, което трябва да направите?

Не съм лекар. Има си лекари за първа медицинска помощ. Моята работа е боецът да е в състояние да продължи да се бие. Ако аз съм му треньор, зная дали той може да продължи или не. А когато работя за някой друг, съответно неговият треньор преценява това. Моята работа е да направя всичко по силите си той да продължи.