на живо

Два континента с едно футболно сърце (ВИДЕО)

Турнирът за Купата на Азия достигна до своя финал

Да кажем, че Австралия е разположена в Азия.

Такова твърдение не издава грешни географски познания и може да бъде разбрано точно в седмиците на първия месец от новата година, в които австралийският континент бе домакин на турнира за Купата на Азия. А точно такава е и футболната действителност след 2006 година, когато Австралийската футболна федерация смени членството си и се прехвърли от зона Океания към Азиатската футболна конфедерация.

Това даде допълнителен стимул за развитието на футбола в Австралия, където до скоро спортове като ръгбито , австралийския футбол и крикета се ползваха с по-голяма популярност. За ръгбито мисля, че това важи още.

Друг аспект на тази промяна е свързана с мащабите на телевизионния пазар. В последните десетилетия, все по- ярко ставаме сведетели на това, как спортове с широка телевизионна аудитория се утвърждават и разрастват своята фенска маса и спонсорско влияние, за сметка на тези, които не са толкова атрактивни за телевизионния екран.

В конкретния случай футбола си е футбол, но друго е когато Австралия сега играе за Купата на Азия и е домакин на този турнир пред телевизионна аудитория от 800 милиона потенциални зрители.Ясно е, че това не можеше да се получи, ако Австралия домакинстваше на турнир за Купата на зона Океания, където на терена играят Папуа Нова Гвинея, Нова Зеландия или островите Фиджи.Мащабите на рекламния пазар сега са неизмерими в сравниние със ситуацията преди 2006 година.

За положителното развитие на австралийския футбол след 2006 година говори и факта, че отборът и сега беше участник на Световните футболни финали в Бразилия, а в клубно отношение победата на австралийския Уестърн Сидни Уондърърс, който спечели Шампионската лига на Азия през 2014 година, говори достатъчно. Става дума за отбор,който бе основан през 2012 година.

Още един аспект е интересен, и то в демографско отношение, за да можем спокойно да твърдим, че Азия се слива с Австралия. Сред 24 – те милиона души население на австралийския континент можем да кажем, че той отдавна е тясно свързан с азиатския. Има вече официални данни за 500 000 китайци около 350 000 индийци и около 200 000 виетнаци, филипинци, както и около 150 хиляди малайзийци, които населяват Австралия.

Данните за зрителския интерес към турнира за купата на Азия 2015 също са много оптимистични. Мачовете в групите бяха добре посетени и почти навсякъде стадионите бяха пълни, особено за срещите на отбора домакин . Вторият мач на австралийците срещу Оман игран в Сидни, отчете посещаемост от 51 000 зрители. Сравнение не може да става с цифрите от 2011 година, когато турнира се провеждаше в Катар, когато много от мачовете се играха пред полупразни трибуни или събираха едва 3000 души на стадиона. В Австралия сега, данните за средната посещаемост на мачовете от груповата фаза са 20 000 зрители на мач.

С добро чувство за хумор и превръщайки атмосферата на стадионите в спортен празник, австралийските фенове дори намериха начин да подкрепят отбора на Северна Корея, който по обясними причини,заради режима на диктатора Ким, нямаше свои представители сред зрителите. При регистрирани официално 69 души от КНДР, които живеят в Австралия, местните фенове се обличаха с униформи на севернокорейската армия, развяваха флагчета на тази страна или приличаха на карикатури на диктатора, дошъл да гледа мач на своя отбор. Този тим загуби и трите се мача в груповата фаза и бързо се прибра у дома,като междувременно се предполага, че в Корейската народно-демократична република ще има санкции за слабото представяне на треньори и играчи.

И така турнирът за Купата на Азия вече достигна до своя финал.

Изключително драматични се оказаха два от четвъртфиналите, при които Ирак елиминира след продължение и дузпи Иран след 1:1 в редовното време и 3:3 след продълженията. Също така изпълнението на дузпи накара фаворитът Япония да напусне турнира след фатален пропуск на Кагава и класира ОАЕ за полуфинал, в който този тим загуби от домакина Австралия с 0:2.

А на финала вече чака другият основен претендент за титлата Република Корея, който спечели своя полуфинал срещу Ирак с 2:0.

Предстои финалът между Република Корея и Австралия . Двата тима играха вече в групата и тогава корейците победиха.Ще видим сега какво предстои като апотеоз на турнира за Купата на Азия в Австралия, два континента пулсиращи за седмици с едно общо футболно сърце.

Коментарът с картина за атмосферата в Австралия, по време на турнира, можете да видите тук.

коментар: Георги Попвасилев