на живо

Головото дуо Бербатов - Роби Кийн ще бележи и в София

Ирландският футболист ще се включи в благотворителното шоу на българина и Луиш Фиго на 14 юни

Getty Images

Блясък, усмивки и най-добрите футболисти в света! Това ще предложи най-чаканото събитие за 2017 г. – благотворителната среща между отборите на Димитър Бербaтов и Луиш Фиго на 14 юни, която ще може да гледате пряко по bTV Action от 18:00 ч.

Двамата вече потвърдиха участието на едни от най-обичаните и титулувани играчи в света и точно когато феновете решиха, че не може да стане по-звездно на терена на стадион „Васил Левски”, Димитър Бербатов разкри още едно име. Легендарният Роби Кийн.

В София отново ще се събере головото дуо на "Тотнъм", което от 2006 до 2008 г. беше неизменна част от кошмарите на защитници и вратари в Англия. Спойката между Бербатов и Кийн е легендарна. Двамата просто няма как да бъдат спрени! Българинът и любимецът на „Уайт Харт Лейн” са хората, които носят победите на „шпорите” с дъжд от голове.

Двамата са в основата на спечелването на последния по-значим трофей за „Тотнъм” – Купата на лигата в Англия през 2008 г.

Снимка: Getty Images

Всъщност това е и единственият такъв успех в кариерата на Кийн, който обаче е избиран три пъти за играч на годината на „шпорите” (2003, 2006, 2008) и четири пъти е бил голмайстор на тима (2003, 2004, 2006, 2008), като последната година дели приза именно с Бербатов, с когото отбелязват по 23 попадения.

36-годишният Кийн започва кариерата си в ученическия отбор от Южен Дъблин „Кръмлиб Юнайтед”, а след това преминава през тимовете на „Уулвърхямптън”, „Ковънтри”, „Интер”, „Лийдс”, „Ливърпул”, „Селтик” и „Уест Хем”. През 2011 г. заминава отвъд океана, като с американския „ЛА Галакси” печели три пъти титлата на САЩ (2011, 2012, 2014).

Снимка: Getty Images

Кийн оставя своя отпечатък и в националния отбор на Ирландия. Той дебютира през 1998 г., а до края на кариерата си след европейското първенство във Франция през 2016 г. взима участие в 156 мача, в които вкарва 68 гола. Това го поставя на първо място в голмайсторската ранглиста на тима, на който през 2006 г. става капитан.

Не е изненада, че в началото на 2017 г. Кийн беше приет в Залата на славата на ирландския футбол, а един от най-сърдечните поздрави за тази чест получи от… Димитър Бербатов, само година след като го избра за нападател в своя мечтан отбор.

„Ти бягаше и за двама ни, говореше и за двама ни. Спомням си. Играейки заедно с теб, станах по-добър футболист. Ти винаги беше там, за да помагаш на играчите на терена и извън него. Поздравления! Желая ти всичкия късмет на света във всичко, което правиш. Беше истинска чест да играя с теб“, заяви тогава Бербо.

Двамата си припомниха славните времена вчера (14 май), когато се появиха на последния мач на „Тотнъм” на легендарния стадион „Уайт Харт Лейн”. А срещата им на„Васил Левски” със сигурност ще бъде емоционална както за двамата футболисти, така и за публиката.

Този път дуото няма да бележи за титли и успехи, а за благотворителност. Всички приходи от срещата в София ще бъдат вложени в каузите на фондациите на Бербатов и Фиго.

Участието си в мача на 14 юни вече потвърдиха Красимир Балъков, Христо Стоичков, Стилян ПетровМартин Петров и бившите съотборници на Бербатов в „Манчестър Юнайтед” - Райън ГигсНеманя ВидичПатрис ЕвраЕдвин ван дер СарПол Скоулс и Гари Невил.

В отбора на Луиш Фиго пък ще бъдат Нуно ГомешМичел СалгадоЙенс ЛеманРоберто КарлошДекоРобер Пирес и Максуел.

Срещата на 14 юни ще може да гледате пряко по bTV Action от 18:00 ч.