на живо

Как една секунда промени живота на шампион от Рио

Неписаното правило, че провалът на един е успех за друг може да се превърне в мотото на живота на Шеик Салах Сисе

Getty Images

Една секунда разделяше Великобритания от нов златен медал във финала на олимпийския турнир по таекуондо в Рио де Жанейро в категория до 80 кг.

Снимка: Getty Images
Британският представител Лутало Мухамад изглеждаше уверен в победата, водейки с резултат 6-5. Тогава обаче се случи чудото.  

23-годишният котдивоарец Шеик Салах Сисе събра последните си сили, завъртя се и нанесе финалния си удар, с който разби множество британски сърца.
Снимка: Getty Images
Сисе спечели първия златен медал от олимпийски игри в историята на Кот д’Ивоар и оттогава животът му е различен.

Снимка: bbc.co.uk
Посрещнат като национален герой, таекуондистът беше награден с нова къща и над 75 хил. евро премия.
Снимка: Getty Images
Британският представител Мухамад пък беше видимо съкрушен след финала, заявявайки: „Бях толкова близо да олимпийската титла и сбъдването на мечтата си”.
Снимка: Getty Images
И така съдбата на Сисе не се разви никак лошо за спортист, който се готвеше за игрите в Рио в изключително скромни условия, едва събирайки пари за тренировъчните си нужди.

„Вече се гледа различно на мен. Аз съм национален символ. Не мога да ходя по улицата без да бъда разпознат. Вече съм звезда. Поздравяват ме най-различни хора. Това ме разчувства. Много е приятно. Дава ми сила да постигам още повече занапред”, заяви Сисе пред „Агенция Франс Прес”.
С победата си с 8-6 във финала, променил живота му, котдивоарецът спечели и признанието на президента на страната Аласан Уатара при завръщането си у дома.

Сисе не пропусна възможността да се обърне към управляващите с молба да подобрят условията за работа на спортистите и треньорите в Кот д’Ивоар.

„Подкрепяха ни. Правителството направи каквото можа. Ние обаче се нуждаем от нови закони, които да дадат възможност на атлетите да се издържат от спорт”, категоричен беше олимпийският шампион.

Снимка: Getty Images
Според него в Кот д’Ивоар има много талантливи деца, на които трябва да се помогне.

„Искам да кажа на малките си братя да вярват в мечтите си. Без никаква помощ успях и се превърнах от никой в някой!”
Снимка: Getty Images
Същият този някой вече е сигурен, че статусът му на национален герой няма да му попречи и е уверен в защитата на олимпийското си злато след 4 години в Токио. Точно толкова уверен колкото беше британецът Лутало Мухамад една секунда преди края на финала.