на живо

Лудото белградско дерби: Вратар с два жълти картона, свалени шорти и "Звезда" с купа

След 120 минути скука между "Партизан" и "Цървена звезда", напрежението ескалира по време на дузпите

На дерби като на дерби! Съдбата определи футболният сезон в Сърбия да завърши със 165-ото Вечно дерби между "Цървена звезда" и "Партизан". И двата тима не разочароваха. Не толкова откъм футболни изпълнения на терена, а по-скоро откъм емоции, които неизменно съпровождат лютите битки на Балканите.

"Звезда" и "Партизан" се изправиха един срещу друг пред празните трибуни на стадион "Райко Митич" ("Мала Маракана") в спор за Купата на Сърбия. Двата тима не бяха стигали финал в турнира от сезон 2018/2019, когато "черно-белите" спечелиха с 1:0. 

В редовното време обаче футболистите по-скоро разочароваха. Играта често беше накъсвана от нарушения, опасности пред двете врати липсваха. И логично след 120 минути игра, резултатът беше 0:0.

В последните секунди на второто продължение вратарят на "Партизан" Владимир Стойкович получи жълт картон за забавяне на играта. Веднага след центрирането му съдията Сърджан Йованович свири край на мача и двата тима се насочиха към вратата пред Южната трибуна, където предстояха дузпи.

Никола Кръстович от "Цървена звезда" направи резултата 3:3. След това се приближи към Стойкович и го провокира вербално, искайки топката. Нервите на стража на "Партизан" не издържаха, а той бутна коженото кълбо в лицето на младия полеви футболист. Последва втори жълт картон за Стойкович и меле. 

Футболистите бързо бяха разтървани, но остана въпросът кой ще пази за "Партизан", след като вратарят има два жълти картона. За изненада на фенове, оказа се, че от година правилата са променени и 1+1 не прави 2! Ако вратар получи жълт картон по време на изпълнение на дузпи, то той не се прибавя към получения по време на игра. Това гласи новото правило, както разясниха специалистите. В сръбските медии показаха и въпросната глава от правилника за провеждане на футболна среща, в която това е записано. 

След краткото меле изпълнението на дузпи продължи. Емоциите обаче явно бяха повлияли на футболистите на "Партизан", а бившият вратар на "Лудогорец" и настоящ капитан на "Цървена звезда" Милан Борян се възползва и успя да спаси следващите два наказателни удара (последния с лице). По този начин той донесе 25-та Купа във витрината на "Цървена звезда" (с трофеите от времето на Югославия). 

Журналистите в западната ни съседка не пропуснаха да отбележат и емоционалното празнуване на десния бек на "червено-белите" Марко Гобелич, който веднага след последната дузпа пресрещна Владимир Стойкович и пред него си свали... шортите. 

От 2007 г. "Звезда" не е печелил дубъл в Сърбия. Футболистите, начело с Милан Борян, преди дни отпразнуваха 32-ата си титла в... река Сава. И това събитие на премина без бой, този път от страна на феновете, които потрошиха два ресторанта.