на живо

Най-забележителният атлет (ВИДЕО)

Да захвърлим оправданията и да се запознаем с Ед Уитлок

Петдневна работна седмица, в която нямам време за спорт. Работата изпива енергията ми и сякаш нямам сила да се движа. Искам да спортувам, но вече съм стар.

Познати ли са ви тези оправдания?

Те не съществуват за 85-годишния Ед Уитлок. Един от най-забележителните атлети в света. Да подобрява рекорди в бягането е като детска игра за канадеца, който е родом от Лондон.



Понастоящем Ед живее в малкия град Милтън в провинцията Онтарио, Канада. През годините той е поставял цели 36 световни рекорда последователно в категориите за 65-69, 70-74, 75-79, 80-84 и 85-89 годишни.

Дистанциите, които той е пробягвал с лекота варира от 1,5 км до маратон или впечатляващите 42,195 км.

По-рано през тази година Ед постави рекорд на дистанцията 1 миля (1,69 км) за възрастовата категория 85-89 години с впечатляващия резултат 7 минути и 18 секунди и 55 стотни.

Това се случи точно десет години след като той спря хронометрите на 5 минути 41 секунди и 80 стотни в Кеймбридж, Онтарио, за световния рекорд в дистанцията 1 миля за възрастова група 75-79 годишни.

Само преди броени дни пък Уитлок завърши маратона в Торонто, Канада, изтичвайки над 42 км за 3 часа 56 минути и 38 секунди - отново световен рекорд във възрастовата му група.

Очаквано или не неговият живот всъщност не е бил посветен на тичането. Като млад, когато живее във Великобритания, Ед е шампионът по крос кънтри бягане на Лондонския университет. След като се премества в Канада обаче той се фокусира върху работата си като инженер.

Колкото и да е бил зает през всичките години дълбоко в себе си Уитлок запазва страстта си към бягането. Неизбежното се случва и въпреки напредналата си възраст той решава да обуе маратонките отново и да излезе навън.  

Къде тренира?

На по-малко от сто метра от дома на Ед се намира импровизираната му тренировъчна база, която всъщност е... гробище.

Донякъде иронично бойният старец прави обиколки на гробището с неподражаемия си стил бягане, който самият той описва като просто „много бързо ходене”.

В миналото най-дългите му тренировки са достигали до три часа. Интересно е, че с напредването на годините часовете не намаляват, а се увеличават.

„Работата е, че три часа вече не са ми достатъчни, за да вляза във форма. Вече ми трябват поне четири часа тренировки и в това отношение нещата ще стават все по-зле”, е категоричен Ед, цитиран от Международната асоциация на лекоатлетическите федерации.

Маратонът в Торонто

Забележителният атлет не беше се включвал в маратон от три години и на старта в Торонто дори съперниците му бяха щастливи, че старият Уитлок е отново на линия.

След двата си месеца тренировки той постигна резултат, с който подобри световния рекорд във възрастовата си категория с цели 38 минути.

„Бях подготвен минимално. Мисля, че можех да постигна и резултат 3 часа и 40 минути вместо 3 и 56, ако времето беше по-хубаво и ако бях потренирал поне шест месеца.”

Старата школа

Ако мислите, че бягането изисква високотехнологично облекло, стриктно планиран график, диета и ледени бани, Ед далеч не е на това мнение.
Отново и отново той обува 15-годишните си късметлийски маратонки, с които трудно би се разделил и просто тича.

Е, все пак този чифт маратонки е много по-добър от онзи, с който е бягал преди 30 години като състезател, но Ед пази и него – за всеки случай.

Дали е герой?

Постиженията на Уитлок са вдъхновяващи. Това е и причината той да изгрее на корицата на спортната секция на списанието “Globe and Mail” ден след маратона в Торонто.
Атлетът обаче не знае как да реагира при сблъсъка си със славата:

„Предполагам е хубаво, че хората се вдъхновяват от това, която правя. Аз обаче съм леко засрамен и нямам адекватен отговор на интереса към мен. Не се мисля за вдъхновяваща личност. Не съм от онзи тип хора, които излизат на сцената, посочват те и ти казват: Ти можеш!”

Така е Ед, ти не ни го казваш. Не е и нужно. Просто продължавай да бягаш.