на живо

Непробиваем "Наполи" спечели и дербито срещу "Салернитана"

Тимът на Спалети е допуснал само три гола в единайсет мача

Reuters

"Наполи" остава на върха в италианската Серия "А" и след 11-я кръг чрез триумф с 1:0 като гост на "Салернитана". Това бе първо издание на дербито на областта Кампаня в италианския елит от 73 години насам и атмосферата на стадио "Ареки" бе подобаваща за събитието.

Дори и феноменалните в подкрепата си тифози на "граната" обаче не бяха достатъчни на Франк Рибери и компания да спрат "адзурите", които не допуснаха гол в осми двубой от началото на първенството. "Партенопеите" продължават да са с най-силната отбрана в големите пет европейски първенства, допускайки едва три гола до момента.

Снимка: Reuters

Двубоят не бе наситен с голови положения, а смелата, енергична и борбена игра на домакините не позволи на "Наполи" да блести по обичайния от старта на сезона начин. Все пак "сините" вкараха победния гол в 61-ата минута. След разбъркване в наказателното поле Пиотр Жиелински преодоля с удар, както вратаря Вид Белец, така и защитниците, застанали на голлинията в опит да блокират изпълнението.

Полякът бе точен за седми път в шампионатно гостуване през 2021 г., изравнявайки най-доброто постижение на Франк Кесие сред халфовете в калчото.

Снимка: Reuters

И двата тима завършиха двубоя с човек по-малко. В 69-ата минута Григорис Кастанос от състава на домакините получи директен червен картон за опасен шпагат срещу Андре Замбо-Ангиса, а само седем минути по-късно Калиду Кулибали задържа за фланелката откъсващия се зад гърба му нападател Сими и също потегли към съблекалните.

В заключителните минути "Салернитана" стигна само до една опасна ситуация, но Рикардо Галиоло прати топката далеч от целта.

"Наполи" продължава да следва темпото си от сезон 2017/18, когато също спечели десет от първите единайсет мача в Серия "А", но сензационното представяне в отбрана сега кара тифозите да повярват в мечтите си за скудето. "Адзурите" вече имат девет победи в най-скорошните си десет гостувания за първенството, а тази в Салерно, намиращ се на 48 км от Неапол, бе постигната без Лоренцо Инсиние. Звездата на отбора остана неизползвана резерва, а резултатният нападател Виктор Осимен пропусна мача поради контузия.

Снимка: Reuters

Инсиние би трябвало да бъде титуляр следващия уикенд, когато в "Неапол" гостува коварният тим на "Верона" в двубой от последния кръг преди финалното за годината прекъсване за мачове на националните селекции.

Отборът на Лучано Спалети е с 31 от възможни 33 точки в актива си, а дори и да спечели гостуването си на "Рома", "Милан" само може да изравни "сините" на върха. Първото дерби между двата отбора за сезона по програма е насрочено за 19 декември.