на живо

От "Гребена" до "Уанда Метрополитано" (ВИДЕО)

Стадион, построен за световното по лека атлетика, ще приеме финала в Шампионската лига

Getty Images

Знаете ли кой стадион се нарича "Гребена"? Едва ли сте го чували, ако се интересувате само от футбол. В същото време обаче ви е пределно ясно къде се намира "Уанда Метрополитано". Най-вероятно може веднага да изстреляте, че това е едно от най-модерните съоръжения в Европа, истинско бижу и дом на "Атлетико" Мадрид.

Само че преди да стане това, което е днес, и да има възможност да приеме финала на Шампионската лига между "Тотнъм" и "Ливърпул", който може да гледате пряко по bTV Action на 1 юни от 21:00 ч., това достижение на архитектурата е трябвало да се примири със съдбата си на... не достатъчно добър стадион.

Да започнем отначало! "Уанда"-та не е някакъв нов проект, изникнал от нищото. Самото съоръжение е построено в началото на 90-те години на ХХ век. Тогава градската управа решава, че ще кандидатства за домакин на световното първенство по лека атлетика през 1997 г. За целта на града е нужен нов, модерен стадион. Той е завършен през 1993 г., открит е година по-късно и носи името Градски стадион на Мадрид. Капацитетът му е 20 хил. седящи места. Козирка няма, а трибуните стърчат във въздуха. За това местните го наричат "Гребена".

Снимка: Getty Images

Планът за домакинство на световното първенство по лека атлетика не се осъществява. То е проведено в Атина, така че за мадридчани остава утехата, че имат хубав за времето си нов стадион. А и с неговото построяване кандидатстването на домакинство на олимпийски игри е доста по-лесно. За това испанската столица се пробва няколко пъти в свирепата надпревара за Игрите през 2012, 2016 и 2020 г. И трите пъти без успех!

След провала стадионът е затворен. В крайна сметка "Атлетико" Мадрид го купува през 2013 г., а целта е ясна - построяване на ново изключително модерно съоръжение, което да приеме всички желаещи да гледат мачове на тима.

Снимка: Getty Images

Преди това "дюшекчиите" ползваха стадион "Винсенте Калдерон", на който са играни цели 14 финала за Купата на краля и 3 мача от световното първенство през 1982 г. Той се намира в централната градска част на Мадрид и надграждане там е абсолютно невъзможно.

Обновяването на новото съоръжение не върви гладко, предвид грандиозните планове на шефовете. Планът е новото съоръжение да бъде открито в началото на сезон 2017/2018, само че както се случва винаги, крайният срок е изместен. 

По време на строежа се появява видео, на което се вижда, че ултрамодерната козирка на стадиона тече. Президентът Енрико Сересо излиза с официално изявление по въпроса: "Все още лепим козирката. Да, в Мадрид вали. И водата тече и в някои сгради. Всичко ще бъде перфектно, не се притеснявайте!", казва той.

Колко струва луксът да имаш един от най-модерните стадиони?

"Атлетико" инвестира 170 млн. евро в проекта. Строежът е на обща стойност 310 млн. евро. Останалата сума е доплатена от общината на Мадрид. Тя е компенсация за "Висенте Калдерон".

Първият мач, който се играе на обновения стадион е "Атлетико" Мадрид - "Малага" от 17 септември 2017 г. В него домакините побеждават с 1:0.

Снимка: Getty Images

От къде идва причудливото име на стадиона? Китайската компания "Уанда" е основен спонсор на "Атлетико" Мадрид. "Метрополитано" е името на същия стадион, на който отборът играе мачовете си от 1923 до 1966 г. 

"Още дядо ми ми разказваше за "Метрополитано". Това име е много важно за феновете. Както и сътрудничеството на тима с "Уанда". Звучи много красиво", коментира легендарният нападател на тима Фернандо Торес.

Снимка: Getty Images

Какво толкова има на този стадион?

"Уанда Метрополитано" получава 5 звезди в класацията на УЕФА. Само 25 са тези съоръжения в Европа. Именно те могат да са арена на финали в двата големи европейски клубни турнира. 

Капацитетът на стадиона в момента е 67 829 места. Ложи има във всички 4 трибуни. Всяка от тях побира от 5 до 18 души. До тях се стига с частен асансьор и се обслужват от лични хостеси и сервитьори.

ВИП ложите побират от 5 до 11 души. Те имат специален паркинг, вътре в стадиона. Местата за автомобили около стадиона са 4000. 1000 от тях са на закрито под трибуните. 

Зрителите имат достъп до 5G интернет. На покрива има цели 120 антени. 

Всички светлини са LED, което намалява разходите за електричество с 30%, а новата система позволява впечатляващо шоу, в което светлините се сменят в ритъма на музиката. 

Така ще бъде и преди финала на Шампионската лига между "Тотнъм" и "Ливърпул". Атмосферата преди, по време и след най-чакания мач за годината може да гледате пряко по bTV Action от 21:00 ч. на 1 юни.