на живо

Тихомир Иванов – наследникът на Георги Дъков

24 години по-късно България има своята нова гордост в скока на височина

21 октомври 1967 г. – в Плевен се ражда Георги Дъков.

11 август 1994 г. – в Плевен се ражда Тихомир Иванов.

Георги Дъков расте в северозападния град с буйна коса и спортна физика. Още в юношеските си години той започва да проправя пътя си към златните страници на българския спорт.

Тихомир Иванов започва да се занимава със спорт от ранна детска възраст по стадионите в Плевен. Отличителни белези за него са високият му ръст и буйната му дълга коса.

На 18-годишна възраст Георги Дъков печели бронз на европейското първенство за юноши в Котбус, Германия, с резултат 2,18 м.
На 19-годишна възраст под наставленията на бившия шампион на България в скока на височина Георги Гетов, Тихомир Иванов влиза във финала на европейското първенство за юноши в Риети, Италия, с резултат 2,12 м.

За Дъков следват участия на форуми в Щутгарт, Рим, Будапеща, Хага, Глазгоу, Севиля, Токио, Париж...

Година след доброто си представяне на европейското първенство, Иванов вече гони норматив за европейско първенство при мъжете и скача необходимите 2,28 м., за да замине за най-големия атлетически форум в Европа. 
През 1990 г. Георги Дъков печели бронз на европейското първенство в Сплит, постигайки резултат 2,34 м.
Снимка: Getty Images
През 2014 г., като пълен дебютант на европейското в Цюрих, Тихомир Иванов влиза във финала с 2,23 м., а там се представя достойно. Преодолява началната височина от 2,21 м. от първи опит, а 2,26 м. от втория му отреждат седмо място в крайното класиране

Дъков записва впечатляващите 20 състезания с над 2,30 м. и над 100 надпревари с над 2,24 м.
Във времена с все по-малко успехи в българския спорт Иванов се класира на престижното пето място на европейското първенство по лека атлетика в Амстердам през 2016 г. с резултат 2,24 м.
На олимпийските игри през 1992 г. в Барселона Георги Дъков достига до финала в дисциплината скок на височина и завършва 14-ти с резултат 2,24 м.
На олимпийските игри през 2016 г. в Рио де Жанейро Иванов достига до финала в скока на височина с резултат 2,29 м. Той става първият българин, финалист на най-големия спортен форум. Младокът е и първият представител на България във финал на тази дисциплина на олимпийски игри от 24 години насам – след Барселона 1992 и Георги Дъков.

Приликите станаха много, нали? Всъщност това са двама души, които никога не са се познавали. 

Георги Дъков, съпруг на гимнастичката от поколението на „златните момичета” Юлия Байчева е петкратен шампион на България (1986, 1987, 1988, 1990 и 1991) и национален рекордьор.

Той загива в катастрофа преди точно 20 години, когато Тихомир Иванов е на 2 годинки. В колата на тъжния 29 юли 1996 г. заедно с атлета са пътували вторият баща на Стефка Костадинова, както и сестрата на голямата ни спортистка.

Именно състезателката в скока на височина Костадинова е един от най-близките приятели на Георги Дъков. По време на катастрофата тя е в Атланта за олимпийските игри през 1996 г., където печели златен медал.  

Най-после легендата Дъков сякаш има своя наследник в лицето на Тихомир Иванов. Двамата имат сходна спортна история, а също така и убийствена прилика по външен вид и държание. 

Иванов е достатъчно амбициран да се представи добре в Рио и в скоро време да атакува националния рекорд, който принадлежи именно на Дъков. Вече близо 20 години няма кой да надскочи онези 236 сантиметра, които стоят срещу името на незабравимия майстор на вертикалния скок.
Снимка: Getty Images
И днес, 24 години след Барселона 1992, България отново има своя представител във финала в дисциплината скок на височина на олимпийски игри и той отново е от Плевен и отново развява с гордост, както емблематичната си дълга коса, така и скъпия български флаг.