на живо

Треньорът, който продаде апартамента си, за да има Сърбия олимпийски шампион по таекуондо

Драган Йович - Гале, разказва с удоволствие своята история, която завършва със злато

Reuters

Спортът е здраве. Спортът е кауза. Спортът е мечта. Спортът е... понякога разочарование, друг път лишения. Но върхът винаги е там - горе, сред облаците, до които пътят е трънлив. 

Понякога смелчаците, тръгнали по него, се провалят. Друг път в ръцете им заблестява злато. Като в тези на треньора по таекуондо Драган Йович. В Сърбия всички го наричат Гале, а жертвоготовността му в името на спорта е пословична.

Йович е треньор на вече двукратната олимпийска шампионка Милица Мандич. Тя спечели златото в категория до 67 кг на Игрите в Лондон през 2012, а преди дни и в Токио. Освен това сръбкинята има и първо място на световно първенство от 2017 г. 

При Гале тя прави първите си стъпки в този спорт. Влиза в неговата зала - в скромен гараж в квартал "Нови Белград". Именно там започва всичко за нея! Но не и за треньора ѝ, който се оказва изключително смел човек.

През 2006 г. Йович продава своя апартамент. Той и семейството му - съпругата му и тризнаците (две момичета и едно момче тогава на 5 години), отиват да живеят под наем. Теглят и банков кредит. И всичко това в името на таекуондото!

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dragan Jovic (@dragan_jovic_tkd)

Специалистът е убеден, че си заслужава да превърне гаража си в най-модерната зала за този спорт. Днес клубът се казва "Галеб" ('Гълъб'), а под наставленията на Йович израстват най-добрите таекуондисти на Сърбия. Освен златото на Милица в Япония и Великобритания, западната ни съседка може да се похвали с бронз на Тияна Богданович от Токио. Тя спечели и сребро в Рио де Жанейро.

"Продадох апартамента без да му мисля много. Вярвах, че в Сърбия има страхотни деца, които имат голямо бъдеще в таекуондото. От 6 години живеем под наем и трябваше да изтеглим и кредит, за да финансираме този спорт", каза през 2012 г. Гале.

След успеха в Лондон идва и финансовата помощ от държавата. Но преди това Йович и неговите възпитаници се справят сами. 

Интересът към този спорт в Сърбия расте. Работата за треньора също. Но това не го плаши. Той е доволен. И вдъхновен за нови успехи. Защото Игрите в Париж са само след 3 години!