на живо

Трио в Рио: Семейни игри

Братя и сестри, дори и тризначки

Знаете ли колко родители стискат палци за повече от едно дете в Рио? На олимпийските игри участват братя, сестри, а дори и тризначки.

Списъкът логично започва със сестрите Уилямс. Серена и Винъс имат по една олимпийска титла на сингъл и три на двойки.

България също има принос - Габриела и Стефани Стоеви ще опитат да постигнат нещо значимо в бадминтона, след като грабнаха златото на европейските игрите в Баку през 2015 г.

Най-многобройна е фамилията Борле, което е от Белгия. Баща-треньор, трима братя и сестра. Татко Жак печели сребърен медал на 200 м от европейското в зала през 1983 г. За спортния дух допринася и майката Едит, която е многократна национална шампионка в същата дисциплина.

Семейството има пет деца, четири от които ще видим в Бразилия.

Каката Оливия е сребърна медалистка в щафетата на 4 по 400 м в Пекин 2008. Тя ще бъде съперничка на Ивет Лалова на 200 м. 

Доста по-известни са близнаците Кевин и Джонатан Борле. Те участваха във финала на 400 м на игрите в Лондон през 2012 г. Кевин е европейски шампион в същата дисциплина през 2010 г. "Бебето" на фамилията Дилан догонва батковците си и тримата ще бягат на щафетата в Рио. Кевин е подал заявка на 400 м, а Джонатан - на 200 и 400 м.

Ако сте фенове на маратона, не се изненадвайте, ако постоянно виждате една и съща естонска състезателка - това са тризначките Лейла, Лили и Лийна Люик. 

Те сами избраха прякора си Трио в Рио.

Трите етиопки Дибаба са легенди в дългите бягания. Тирунаеш, Гензебе и Маре винаги са способни на нещо голямо.

Точната бройка на братята и сестрите в Рио е трудна за изчисляване. Само в делегацията на на Австралия има седем двойки братя и сестри, а в историята на олимпийските игри те са над 200.

Тагове:

Рио 2016