на живо

Везенков – 1005 точки в 88 мача в гръцкия елит

Българинът прави средно по 11,4 точки на мач в едно от най-силните баскетболни първенства в Европа

Александър Везенков е само на 23 години, но вече има зад гърба си повече от 1000 отбелязани точки в кариерата си в гръцката първа лига.

Гросмайсторската граница бе задмината от крилото в неделя вечер при победата на неговия „Олимпиакос” над „Кими” със 77:74 като гост в мач от втория кръг на първенството на южната ни съседка. Двубой, в който българинът отбеляза 7 точки, но те му бяха напълно достатъчни, за да стигне до историческото постижение, отбелязано с огромно внимание и от гръцките медии.

Преди срещата с „Кими” Везенков имаше на сметката си 998 точки, а вече срещу името му в статистиката стоят 1005. Любопитното е, че основната част от този личен рекорд, с който крилото може да се гордее, той постави още в годините, в които градеше името си с екипа на друг славен гръцки тим – „Арис” Солун.

С фланелката на жълто-черните Везенков изигра 86 мача, преди да премине в редиците на испанския колос „Барселона”, а освен това, преди да потегли за каталунската столица, вече бе реализирал 996 точки за „Арис”. В това число не се броят точките му в турнира за купата на страната, а само тези за шампионата.

С „Олимпиакос” нашето момче тепърва започва да се доказва и да защитава позициите си в отбора, в който бе привлечен лично по настояване на новия треньор – емблематичния Дейвид Блат, който има зад гърба си три трофея в Евролигата, купа в Еврокъп и европейска титла като селекционер на националния отбор на Русия.

До момента Везенков е участвал и в двата двубоя за клуба от Пирея през новия сезон в А1 и е отбелязал общо 9 точки, но началото му на сезона в Евролигата бе впечатляващо: „Олимпиакос” разби  един от най-богатите отбори на Стария континент – „Химки” с 87:66 в Москва след 13 точки на българина, а след последния съдийски сигнал на срещата дойде и друго признание – националът бе избран за №1 измежду всички баскетболисти на терена.

Александър Везенков дебютира в мъжкия баскетбол едва 16-годишен: на 6-ти ноември 2011 г. в домакинството на „Арис” срещу „Паниониос”. Статистиката му до момента: 88 мача (общо за „Арис” и „Олимпиакос” в Гърция) и 105 точки означават, че средно на мач той е правил по 11,4 точки – отличен показател за един от най-големите таланти на Европа, който този сезон се бори със зъби и нокти да докаже, че мястото, което в „Барселона” му бяха отредили през последната година – на пейката, е било всичко друго, само не и оценка на баскетболните му качества.

Тагове: