на живо

А сега накъде, Дембеле?

Липсата на прогрес в преговорите за нов договор оставя крилото извън "Камп Ноу"

Getty Images

Тотален мрак. Такова към момента е бъдещето на Усман Дембеле. Футболистът на "Барселона" от три дни е свободен агент, след като договорът му с каталунците изтече. Очакваше се французинът и клубът да се разберат и да подпишат ново споразумение в неделя. Това обаче не се случи.

Той няма да се яви на днешните медицински прегледи и тренировка преди началото на новия сезон. Дембеле имаше срок до 22 часа снощи да приеме последната оферта на "Барселона". В клуба все пак се надяват на благоприятна развръзка и да се стигне до сделка. Футболистът и неговото обкръжение желаят да има нов договор, но големият проблем са финансовите параметри.

Последната оферта на "Барселона" ще понижи заплатата на Дембеле с 40% и ще го изравни по този показател с юношата на клуба Ансу Фати. Ръководството трескаво търси начин да не надвишава тавана на възнагражденията в Ла Лига, като именно Усман Дембеле беше един от проблемните играчи в тази насока.

Още през зимния трансферен период се твърдеше в Испания и Англия, че ситуацията се следи от "Челси". Дори в периода, в който Дембеле беше в немилост на "Камп Ноу", президентът Жоан Лапорта разкри, че няма да се моли на футболист, който вече има договор с друг отбор.

Снимка: Getty Images

"Барселона" също има готов вариант при липса на консенсус с Усман Дембеле. Рафиня от "Лийдс" е горещо желан от Шави, а и самият бразилец иска да акостира в Каталуния. И в тази сделка обаче проблемът са финансите. "Блаугранас" могат да платят 51 милиона паунда на няколко вноски, докато от "Челси" предлагат 55 милиона паунда накуп, а отделно има и бонуси.