на живо

Легендарен договор! Везенков напуска НБА, Олимпиакос го позлатява (ВИДЕО)

Българската звезда подписва за 5 години срещу 20 милиона евро

Легендарен договор! Везенков напуска НБА, Олимпиакос го позлатява (ВИДЕО)
 

Александър Везенков взе голямото и най-вероятно - съдбоносното решение. Българската баскетболна звезда напуска НБА след сезон, донесъл му само горчилка и се завръща там, където го боготворят - в Олимпиакос. Новината съобщават гръцките медии, които са в абсолютен екстаз от развръзката.

Саша е приел предложението на бившия си клуб и подписва 5-годишен договор. Така той официално предпочете да не продължи кариерата си в Торонто Раптърс, където беше пратен след само сезон с екипа на Сакраменто Кингс.

Какви са параметрите по сделката между Везенков и Олимпиакос?

Новият договор на Александър Везенков с Олимпиакос е окачествяван като "легендарен" от гръцката преса. По информация на sportal.gr, първите три години от контракта на крилото в Пирея са затворени, за каквито и да е опити от други клубове да го привлекат. На сезон, Везенков ще получава по 3,5 млн. евро при "червените", които се бореха като лъвове, за да си го върнат обратно.

Какво се случва след изтичането на тези първи три години?

След края на тези първи три години от договора на Везенков с Олимпиакос, договорът ще бъде удължен с още две години, което ще донесе 17,5 млн. евро общо за пет сезона в Пирея в сметката на сина на легендата на Балкан Сашо Везенков. Пак според Sportal.gr, с бонусите, Везенков ще закръгли сумата на 20 млн. евро като постъпления за себе си.

Тези 20 млн. евро са абсолютен рекорд в 93-годишната история на Олимпиакос и на гръцкия баскетбол, а освен това, Везенков ще се превърне и в най-скъпоплатения играч в цяла Европа.

А какво се случи с офертата на ПАО?

MVP на Евролигата за сезон 2023 Саша Везенков отклони и примамлива оферта на върлия враг на Олимпиакос в Гърция - Панатинайкос.

Собственикът на "зелените" от Атина, които са и настоящи шампиони в Евролигата - Димитрис Янакопулос даде всичко от себе си да отмъкне Везенков под носа на Олимпиакос. Милиардерът беше готов да даде на крилото 4-годишен договор на обща стойност 17 млн. евро.

В крайна сметка обаче Саша Везенков засвидетелства лоялност към бившия си клуб Олимпиакос, с който пожъна най-големите успехи в кариерата си преди да отлети да преследва американската мечта.

Това е рекордна заплата в историята на клуба от Пирея.

А феновете вече празнуват в социалните мрежи в очакване Саша този път да ги изведе на върха в Европа. В същото време, тези финансови условия със сигурност ще превърнат Везенков в един от най-скъпоплатените баскетболисти в Европа.

Но за 28-годишния Саша Везенков и семейството му парите никога не са били водещ фактор. Това остава в сила и сега, въпреки умопомрачителните финансови условия за българина.