на живо

Ти си ангел, паднал от небето: Издъхна бивш играч на ЦСКА (ВИДЕО)

Иска ми се да видя още веднъж усмивката ти, ридае съпругата на легендата Лиор Любин

Тъжен ден в баскетбола още в първия месец на новата година. Светът скърби за един от най-добрите играчи и треньори в историята на Израел – Лиор Любин.

Израелецът, който остави диря и в българския баскетбол, издъхна на 46-годишна възраст в родината си. Той си отиде след кратка битка с коварно заболяване, но до последно се бори мъжки, с цялото достойнство, на което беше способен.

Лиор Любин носи екипа на родния ЦСКА София в периода 2006-2007.

Тогава той пристигна у нас заедно с бившия си съотборник в гранда Макаби Тел Авив – американецът Дион Томас, а треньор на „червените“ първоначално беше друг израелец – Яков Джино. Впоследствие бе принуден да отсъства поради дискова херния и в крайна сметка, напусна отбора.

Любин беше един от най-добрите гардове не само в родината си, но и в европейския баскетбол.

Той носи екипа на Макаби Тел Авив, с който стана шампион и спечели Купата на страната, както и на Апоел Тел Авив, на руския Азовмаш, на гръцкия Аполон Патра.

През 1999 г. бе избран за открието на сезона в израелската лига, година по-късно стана №1 по асистенции, а през 2001 и 2002 г. бе №1 по открадни топки в цялата лига. Изключителен майстор на паса и на стрелбата, ще бъде запомнен като много умен и интелигентен играч.

След края на професионалната си кариера като играч, Лиор Любин стана успешен треньор.

Води Апоел Гилбоа, Ирони Нес Циона, помощник треньор бе на гръцкия Панатинайкос, където работи в тандем с един от най-близките си приятели и голямо име в Израел и в Европа – Одед Каташ.

Заедно с Каташ, Любин стана шампион и носител на Купата на Гърция.

На погребението днес, Одед Каташ избухна в сълзи:

„Нашата история започна, когато бяхме в гимназията. Някой ми каза, че има момче, което не само, че е по-добро от мен, но е и по-малко с три години. Не беше трудно да е по-добър от мен. Лиор просто беше по-добър от всички нас. Разбит съм. Той вярваше в мен повече от мен самия. Искаше да успея повече, отколкото търсеше сам успех за себе си. Днес, вместо да му се обадя и да го попитам какво да правя с поредния проблем, аз идвам, за да се простя с него.“

За последно, Любин беше старши треньор на Апоел Беер Шева.

През есента, дори когато вече знаеше за своето заболяване, той направи всичко възможно, за да продължи да работи, докато силите му позволяваха да бъде заедно с отбора.

През лятото на 2014 г. Любин бе назначен за помощник на селекционера на националния отбор на мъжете Ерез Еделщайн в отбора на Израел и участва в Евробаскет 2015, където отборът стигна до осминафиналите.

В края на 2015 г. Любин бе треньор на националния отбор на Израел до 19-годишна възраст.

Лиор Любин оставя името си като един от най-успешните треньори в Балканската лига. Той печели трофея с Апоел Беер Шева през 2023 г.

Лиор Любин оставя съпруга и три деца – син и две дъщери. Въпреки ужасяващата диагноза, той се бори по вдъхновяващ начин и до последно вярваше, че може да излезе победител от тази битка.

Днес, посланието на едната от дъщерите му разплака цял Израел:

Баща ми беше най-добрият човек. Най-умният, най-хубавият и ме научи на толкова много в този живот. Той беше просто толкова добър човек. Обичах го и все още го обичам много. С него се състезавахме кой-кого обича повече. Започвахме с „Обичам те до покрива и обратно“ и продължавахме с „Обичам те до Луната и обратно.“ Казахме „Обичам те повече“ и „Обичам те повече“. Той беше толкова перфектен.“

Съпругата му Раз Шапира - бивш модел и репортер, която се венча за Любин през 2009 г., беше неутешима:

„Ти си ангел, паднал от небето. Иска ми се да можех да видя усмивката ти поне още веднъж.“

През октомври миналата година Любин реши да се подложи на нов вид лечение, а от ноември неговите функциите пое помощникът му в Апоел Беер Шева - Йоав Шамир.

За съжаление, новият тип терапия не се оказа успешна и лекарите в Израел бяха принудени да признаят пред легендата и семейството му, че шансовете той да оздравее са нищожни. Тогава бившият баскетболист взе решение да се прибере у дома и да бъде заобиколен от своите деца, съпруга и неколцина близки приятели в последните си седмици живот.

Мир на душата ти, Лиор Любин.