на живо

"Здрави и силни": Белчо Христов: Българинът трябва да се научи да уважава здравето си (ВИДЕО)

Селфитата във фитнеса не носят резултати, казва специалистът по клетъчно хранене и кардио фитнес тренировки в пилотния епизод на най-новата ни рубрика

"Здрави и силни": Белчо Христов: Българинът трябва да се научи да уважава здравето си (ВИДЕО)

Здрав дух в здраво тяло. Отдавна позабравено клише. Как обаче си представяме днес да бъдем здрави и да изглеждаме добре? Всъщност, това е модерната мантра на нашето време:

селфита на перфектни лица и тела от фитнеса ни заливат отвсякъде.

Готови ли сме обаче наистина да се погрижим за себе си? И ако да, наясно ли сме как да започнем, защото началото винаги е трудно? От днес, на сайта на btvsport.bg, както и на официалната страница на bTV Спорт във "Фейсбук", всяка седмица ще даваме дума на човек, доказал, че разбира. Дали ще го чуете, зависи от вас.

Всяка събота той ще ни въвежда в уроците на правилното хранене и правилната грижа за нашата физическа форма. Добри дошли във видео рубриката „Здрави с Белчо Христов“. От днес, на мейла [email protected] ще очакваме вашите въпроси към него, на които всеки месец обещаваме да ви дадем точните отговори.

Българинът страда от наднормено тегло. Българинът винаги си обещава, че ще започне „на чисто“ и ще тренира редовно, че няма да преяжда. Нали знаете кога? След Коледа и след Нова година. Редовно трениращите винаги стават свидетели на необичайно оживление в първите две седмици на януари всяка нова година.

Но всяко чудо за три дни. Според Белчо, обещания като това, че на 1 януари ставаме чисто нови и сменяме порочните си навици, са твърде илюзорни:

„Цялата тази истерия със стартирането на хранителни режими и тренировки след Коледа и Нова година, е крайно неправилна. Този тип ентусиазъм трае за около 1-2 тренировки.“

Здравословното хранене е дълъг път. Път, по който човек се учи. Път, който изисква не просто желание, а осъзнатост. Навици не се градят лесно, но винаги трябва да имаме цел:

„Цел обаче не може да бъде ТРЯБВА да тренираме, ТРЯБВА да се храним здравословно. Самата дума "трябва" не я харесвам, защото в нея се съдържа някакъв вид ултиматум.“

В своята дългогодишна практика като биолог, специалист по клетъчно хранене, кардио и фитнес тренировки, варненецът се е нагледал на всичко:

„Не може да свалим 10 кг за един месец. Може и да може, но това е крайно нездравословно и със сигурност ще има тежки последици. Просто няма как да изгорим 10 кг ненужна мазнина“.

В основата на дългия път, по който бихме предизвикали себе си тръгнем, стои една съществена думичка: уважение.

„Българинът трябва да се научи да уважава собственото си здраве. Да бъдем активни, щастливи и здрави е изцяло в наши ръце. Стига да го поискаме и да имаме упоритостта и търпението да го постигнем. Защото селфитата във фитнеса не носят резултати“, споделя Белчо Христов в епизод 1.

А ако вие имате въпроси към Белчо Христов, моля да ги задавате на мейл: [email protected], а още много задълбочени анализи на тема здравословно хранене и тренировки ще откриете на сайта www.belchohristov.com.