на живо

Белчо Христов: Атлетът може да приема по 100 таблетки, но само ако има нужда

Допингът е проблем при спортното дълголетие, твърди един от най-добрите фитнес инструктори и диетолози у нас

Броят на таблетките, които един атлет приема може да достигне и до 100 на ден. Въпросът е дали той има нужда от тях и как се комбинират. Така един от най-добрите фитнес инструктори и диетолози у нас - дипломираният биолог Белчо Христов, обясни наличието на цяла шепа хапчета в пластмасова чашка, които плувците ни в националния отбор са приемали.

Преди дни, след разследване на bTV, стана ясно, че трима от тях - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, са уличени в употребата на остарелия анаболен стероид станозолол. В хода на скандала те разкриха, че приемат над 30 таблетки след тренировка, раздадени им от треньора Кристиян Минковски и лекаря Любомир Петров.

Според Христов, който от дълги години помага на редица спортисти да постигат по-добри резултати, благодарение на правилните методи на хранене, проблемът не е в бройката на таблетките, а в тяхното комбиниране.

"Таблетките може да достигнат до 80-100 на ден. Въпросът е дали атлетът има нужда от тях. Преглеждат се хранителния план и моментния статус на атлета, допълват се с показателите от лекарския щаб и излиза пълната картина и здравословния статус на атлета. Ако ще и 120 таблетки да са, лично аз не виждам проблем. Въпросът е компетентни лица да разглеждат подготовката на един атлет, а не да се хване едно парче и невинният да стане виновен, а този с най-малка вина да бъде оплют", заяви Христов за bTV Спорт.

Снимка: bTV

"Ако допуснем, че в тези чашки е имало витамини и минерали и те са били приемани веднага след тренировка, храненето на въпросните спортисти е било 1-2 часа след това, мастноразтворимите и водоразтворимите витамини, които се съдържат в тях, задължително се приемат след хранене. По никакъв начин те не се усвояват и така се обезсмисля тяхната употреба. Не трябва да се сочи с пръст някого, а да се възродят усилия най-накрая този спорт, за който всички милеят и да се осмислят тези пари, които се дават всеки месец и всяка година", разясни още той.

Самото вещество станозолол, известно още от 60-те години на ХХ век, не е добавка. То е анабол, продукт на фармацевтичната индустрия.

"Това са лекарствени продукти, създадени за хора в нужда. Когато жлеза спре да работи, хормоните от нея не достигат до правилните места и не вършат своята роля. Тогава фармацията е полезна. Чрез изкуствено създадено вещество, човешкият организъм продължава да действа правилно. Тогава се помага на пациента. В спортно естество този препарат помага да се увеличи силата, издръжливостта, но неправилното комбиниране води до сериозни последици", категоричен е Христов.

Той твърди, че именно незнанието и неумението за комбиниране на правилното хранене и правилните добавки и употребата на допинг са причини за намаляване на спортното дълголетие и появата на здравословни проблеми за спортистите.

"Това са препарати, които се търгуват изцяло в „сивия сектор“. Не смятам за виновен този, който дава, а този, който пласира съответната стока. Чухме коментари: „Добре, но нека един натурален застане до Майкъл Фелпс“. Ако ще толерираме допинга, нека всички да са „назобени“ до козирката. Ако трябва да сравняваме наистина натурален до натурален, тогава ще се види рязко разликата. Аз твърдя, че това е правилният път, верният път, защото говорим за спортно дълголетие. Едно е да се радваме на успехите на атлети, когато са на 18-21 години, друго е когато виждаме чичковци и лелки на по 45-50 години с изключително проблемни състояния. Тук не става въпрос за лош начин на живот, а за грешки в едновремешните състезателни подготовки", заяви той.

"Хората, които продължават да не вярват в силата и мощта на клетъчното хранене, а твърдят, че само с допинг нещата се получават, нека да продължават да мислят погрешно. Практиката показва, че някои неща могат да минат без допинг препарати. Искам да успокоя всички родители, които гласуват доверие на треньорите. Апелът е самите федерации да започнат много по-комплексно да започнат да вършат работата си с друг вид тесни специалисти, които ги има в страната", каза още той.