на живо

„Здрави и силни“: Хранене и спорт срещу завишен холестерол (ВИДЕО)

В епизод 15 на дигиталната ни рубрика Белчо Христов обръща внимание на едно от най-важните неща при храненето

 

КАКВО Е ХОЛЕСТЕРОЛ?

Холестеролът е органично съединение, което се намира във всички клетки и телесни течности на човешкия организъм. Неговата биологична роля се изразява в:

участие в изграждането на клетъчните мембрани

образуване на надбъбречните и половите хормони, витамин Д, жлъчните киселини и други

По-голямата част от холестерола се синтезира в черния дроб, а останалата – се набавя чрез храната. Основни хранителни източници на холестерола са: тлъстите меса, вътрешните органи (черен дроб, бъбреци), яйчните жълтъжи, млечните мазнини и други. Внимавайте със варената риба!

Само когато имате твърде много от това мастно вещество, това се счита за основен рисков фактор за сърдечен удар, сърдечни заболявания и инсулт. Всъщност има няколко различни вида холестерол. Липопротеинът с висока плътност (HDL холестерол) придава добър, защитен ефект на тялото ви. Така нареченият „лош холестерол“ е известен като холестерол с липопротеин с ниска плътност (LDL).

 

 

 

Вашият общ показател за холестерол минус вашия HDL холестерол дава число, известно като не-HDL холестерол. Това е най-доброто число на холестерола, което трябва да се знае за прогнозиране на сърдечно-съдовия риск. Много жени по света са изложени на риск от висок холестерол и не го осъзнават.

Приблизително 45% от жените над 20-годишна възраст имат общ холестерол от 200 mg/dl и повече, което се счита за повишено и сериозно състояние – но проучване на Американската сърдечна асоциация установи, че 76 процента от жените казват, че дори не знаят какво техните стойности на холестерол са!

Триглицеридите, вид мазнини в кръвта, обикновено измервани заедно с холестерола, са още по-рискови при жените в сравнение с мъжете. Това е проблем, защото нивата на холестерола при жените могат да се колебаят доста след менопаузата и са склонни да се увеличават с възрастта, което ни излага на по-голям риск от сърдечни заболявания и инсулт. 

Холестеролът е естествен компонент в кръвта на всеки човека!

 

 

КАКВО ДА ПРАВИМ ПРИ ВИСОКИ СТОЙНОСТИ НА ХОЛЕСТЕРОЛ?

Знаете, че твърде много е и опасно. Но какво е холестерола? От къде идва? И всичко лошо ли е? Холестеролът е восъчно вещество, което се намира във всяка клетка в тялото. То се произвежда от тялото или се абсорбира от храната. Вашето тяло се нуждае от холестерол, за да произвежда важни стероидни хормони като естроген, прогестерон и витамин D.

Също така се използва за производството на жлъчни киселини в черния дроб: те абсорбират мазнини по време на храносмилането. Значи е необходим малко холестерол? Да! Проблемът е, че можеш да имаш прекалено много добро нещо. Излишъкът от холестерол в кръвта може да се депозира в артериите на тялото.

Тези отлагания се наричат ​​плаки и водят до атеросклероза или втвърдяване на артериите. Това е основната причина за инфаркти, инсулти и други съдови проблеми. Вашето общо ниво на холестерол е мярка за общото количество на холестерола, циркулиращ в кръвообращението ви, което включва два основни компонента:

LDL холестерол: LDL означава липопротеин с ниска плътност. Това е известно като „лошия“ холестерол, който пряко допринася за натрупването на плака в артериите.

HDL холестерол: HDL означава липопротеин с висока плътност. Той е наречен „добър“ холестерол, защото експертите смятат, че може да помогне на тялото да се отърве от LDL холестерола.

 

Така че парченца от тези неща циркулират през вашата система и ето какво се случва: лошите части – LDL частиците обичат да се залепват за лигавицата на артериите ви. Докато се „залепи“ там, той поражда възпалителен отговор и тялото ви започва да го превръща в плака. Плака в кръвоносните ви съдове ги прави по-твърди и тесни, ограничавайки притока на кръв към жизненоважни органи като мозъка и сърдечния мускул, което води до високо кръвно налягане. Освен това, парченцата могат да се откъснат и да причинят инфаркт или инсулт. И познайте какво? Това натрупване може да започне още на 20-те години на живота на жените!

ОЩЕ МАЛКО ЗА „ДОБРИЯТ“ И ЗА „ЛОШИЯ“ ХОЛЕСТЕРОЛ?

Тъй като мазнините в кръвта (холестерол и триглицериди) са неразтворими във вода, те се свързват с белтък под формата на липопротеинови частици. По този начин се осъществява транспорта им до тъканите и органите. Липопротеините с ниска плътност (LDL) съдържат около 70% от общия холестерол и са известни под името “лош” холестерол. Същите го транспортират от черния дроб до органите.

Когато той е в наднормено количество в кръвта настъпва увреждане на съдовите стени и развитие на атеросклероза. Липопротеините с висока плътност (HDL) транспортират холестерола за преработка в черния дроб, където чрез жлъчните киселини същият се отстранява от организма. Следователно HDL не позволяват на холестерола да се натрупва по стените на артериите, поради което се нарича “добър” холестерол (HDL).