на живо

"Здрави и силни": Хранене и спорт при синдром "Птичи гърди" (ВИДЕО)

Водещият Белчо Христов разяснява стратегията в епизод 17

 

Какво представлява синдромът "Птичи гърди" и как да се справим с него чрез хранене и спорт? Стратегията стъпка по стъпка разяснява водещият Белчо Христов в епизод 17 на поредицата "Здрави и силни".

Синдромът Pectus carinatum - проблемно състояние известно още и като "Птичи гърди", обикновено е вродено и се характеризира с изпъкване напред на гръдната кост в различна степен. Среща се сравнително често, предимно при момчета, които са на възраст 10-14 години. През пубертета деформацията в гръдната зона се увеличава и това създава предпоставка за по-ниско самочувствие при децата.

Снимка: belchohristov.com

Как се процедира при "Птичи гърди"?

Отговорът е простичък – с покачване на чиста мускулна маса в зоната на гърдите, канала на гърдите и долната част на гърдите, като индивидуалната фитнес стратегия (програма) има за цел да изгради, оформи и детайлизира мускулните снопове на големия гръден мускул.

Стратегията е да атакуваме изграждане на маса с бели мускулни влакна, което се постига с тежки и плътни тренировки и работа с повторения в диапазона 6-8. Важна е и ролята на диета в излишък от калории, с цел първо възстановяване на мускулатурата, нейното изграждане, създаване на обем. Следват малките детайли в движение - интегрирането на малко повече повторения, различни ъгли на натоварване и фитнес принципи, като дроп серии, форсирани повторения и др.

Основните видове мускулни влакна - при "Птичи гърди" акцент са белите (масообразуващите)

Белите мускулни влакна се наричат още Fast-Twich влакна. Te са морфологично по-дебели влакна с висока скорост на контракция и затова лесно се изморяват. Бързо се изчерпва техният наличен гликоген. Белите мускулни влакна допринасят за сила и бързина. Натоварват се с брой повторения в диапазона 1-2-3-4-5-6-7 – повече 50% бързи влакна. Удачни за спортове като футбол, лека атлетика, щанги.

Червените мускулни влакна се наричат още Slow-Twich влакна. Te са морфологично по-тънки влакна с ниска скорост на контракция и затова по-трудно се изморяват. Бавно се изчерпва техният наличен гликоген. Червените мускулни влакна допринасят за издръжливостта. Натоварват се с брой повторения в диапазона 11-12 - повече бавни влакна. Удачни за спортове като джогинг, бягане, колоездене, плуване, маратон.

Розовите мускулни влакна се наричат още Slow/Fast-Twich влакна. Te са морфологичен междинен клас влакна със средна скорост на контракция и затова по-постепенно се изморяват. Плавно се изчерпва техният наличен гликоген. Розовите мускулни влакна допринасят за функциалността. Натоварват се с брой повторения в диапазона 8-9-10 – съотношение бързи/бавни влакна 50/50. Удачни за фитнес, бодибилдинг и отчасти кросфит.

Тези мускулни влакна се тренират добре с посочените по-долу упражнения. Всички останали движения, като тези на машини, имат доизграждащ характер. Причината: изолиращите движения, каквито са машините, не създават мъртва точка във фитнес движението, което е важна предпоставка за повече активация на мускулни клетки и участие на белите мускулни влакна.