на живо

Зеленски не иска руски спортисти в Париж 2024

Украинският президент говори с Еманюел Макрон и Томас Бах

Володимир Зеленски отново призова руските спортисти да не бъдат допускани до участие на oлимпийските игри в Париж през 2024-а. Украинският президент проведе телефонен със своя колега Еманюел Макрон. Държавният глава на Украйна отбеляза, че е обсъдил с президента на Франция и прекратяването на войната с Русия.

"Обсъдихме дипломатически стъпки за прекратяване на войната. Подчертах, че спортистите от Руската федерация не трябва да участват в oлимпийските игри в Париж през 2024 г.", гласи поста на Зеленски в Twitter.

През декември той говори и с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах да остане в сила за постоянно забраната за участие на руски атлети в международни състезания.

Олимпийската среща на върха на 9 декември допусна възможността руснаци и беларуси да се завърнат на голямата сцена въпреки руската инвазия в Украйна.

Тогава Олимпийският съвет на Азия (ОСА) поиска да се обсъди евентуалното разрешаване на спортистите от двете страни да участват в състезания под егидата на континента, но под неутрален флаг и без химн. Участниците в срещата се съгласиха да проучат тази възможност.