на живо

Крачка назад, две напред - историята на Рикардо Калафиори

Отхвърлен от Рома, пожелан от целия свят

 

Отхвърлен от Рома, пожелан от целия свят. Защо топ английски, германски и италиански клубове се борят за защитника Рикардо Калафиори?

След 12 години в редиците на римските "вълци" и половин сезон под наем в Болоня, Калафиори беше преотстъпен на Базел през 2022 г. Престоят му в Швейцария не продължи дълго - само година. Забележителната игра в Суперлигата отведе бранителя обратно в Болоня.

Снимка: Reuters

Новият формат на Шампионската лига позволи цели 5 отбора от Серия "А" да участват през сезон 2024/2025. Впечатляваща втора кампания на Тиаго Мота като наставник на Болоня и превъзходната игра на възпитаниците му върнаха тима в най-престижния клубен турнир след близо 60-годишно отсъствие. А роденият в Рим защитник? Той бе в основата на историческото постижение.

Калафиори продължава да впечатлява и на Евро 2024. В мача с Албания той се превърна във втория най-млад защитник, дебютирал за Италия на европейско първенство. 22-годишният бранител е изпреварен единствено от легендарния Паоло Малдини. Дългата коса и лентата за глава често му носят сравнения с Малдини, Алесандро Неста и Фабио Канаваро.

Сравнението с някои от най-знаменитите бранители в историята на "адзурите" изглеждат все по-основателно. Калафиори е сред лидерите на Евро 2024 в параметри, като отнемания, спечелени единоборства и точни подавания.

Снимка: Reuters

Защитникът на Болоня ще остане запомнен и с друго не толкова позитивно. В ключовия за развоя на група 2 сблъсък с Испания Калафиори си вкара автогол, довел до минималната победа на Испания с 1:0. Това е първият автогол на италианец в историята на европейските първенства.

Реваншът към привържениците на "Скуадрата", а и към цяла Италия, дойде скоро. Силна игра в защита и забележителен рейд при изравнителния гол на Матиа Дзакани в мача с Хърватия доведоха до изкуплението.

И сега, след като клубове от цяла Европа се борят за подписа на Калафиори, изглежда, че трансферът в Базел в търсене на игрово време е бил премерен риск.

Класирането на Болоня в Шампионската лига, невероятната игра на Евро 2024 и продължаването към фазата на директните елиминации изглеждат като първи стъпки в една забележителна кариера.

Снимка: Reuters

Автор на статията: Самуил Петров (стажант)