на живо

Ирина Винер: Защо ни е олимпиада? Защо трябва да се унижаваме?

Ще има ли руски гимнастички в Париж?

 

Първата дама на руската художествена гимнастика Ирина Винер се противопостави на участието на руски спортисти на олимпийските игри под неутрален статут.

"Имаме 86 района, в които се практикува художествена гимнастика. Наскоро бях в Далечния изток и мисля, между другото, че трябва да се преместим там постепенно, всички наши приятелски страни са там.

Съгласна съм, че децата ни трябва да имат знаме и химн, другото не го разбирам и не го приемам.

Да, бяхме без химн и в Токио, но поне Чайковски беше там. Сега - бяла униформа... Ние се предаваме, спортистите са разделени с червена линия...

Ние не сме поканени, как да кажем, че ще участваме? Защо отиваме, като няма да има нито един фен, който да вдигне знамето и да пее химна? Защо, защо трябва да се унижаваме?

Смятам, че страната ни не трябва да търпи това. Махнаха параолимпийците, жалко, това е обикновен фашизъм.

Кметът на Париж каза: "Нека дойдат като бежанци". Моите деца, моите състезателки няма да направят това", категорична е председателката на Всеруската федерация по художествена гимнастика.

В края на март тази година Международният олимпийски комитет препоръча връщането на руски и беларуски спортисти на международни спортни събития като неутрални състезатели.