на живо

Когато сърцето е най-силният мускул (ВИДЕО)

Николета Маданска с нова доза вдъхновяващи истории в предаването "Тази събота" по bTV

Тя е типичната сърфистка от Хавай - блондинка, с широка усмивка, дълги крака и бронзов загар. Бетъни Хамилтън се качва на дъската като дете, а на седем вече се състезава. На 31 октомври 2003 година, едва на 13, животът ѝ се променя. Докато лежи на дъската си с отпусната лява ръка във водата, тигрова акула отхапва ръката ѝ до рамото. При атаката губи 60% от кръвта в тялото си, а оцеляването ѝ е истинско чудо. 26 дни по-късно, вече с една ръка, тя пак е във водата. Казва, че любовта ѝ към сърфинга е надделяла над страха ѝ от акули и едва е дочакала лекарите да ѝ позволят да се върне във водата.

Така започва пътят ѝ към професионалния спорт. Днес тя е сред най-добрите сърфистки в света. Издава автобиографичната книга "Сърфист по душа: Истинска история за вяра, семейство и борбата да се върнеш върху дъската", която става бестселър в САЩ.

Снимка: Twitter

За невероятната ѝ история са снимани няколко филма. Бетъни е вдъхновение за милиони по света заради надеждата и силата, която дава на хората, преживели физическа травма. Тя е щастливо омъжена, а със съпруга ѝ Адам Деркс имат две момчета.

Наскоро едно китайско момче се превърна в знаменитост в баскетболните среди. 13-годишният Джан Джаченг впечатли с уменията си дори звездите от НБА. Когато човек го гледа колко динамично се движи и как контролира топката, в първия момент дори не може да разбере, че момчето е с една ръка.

Джан губи дясната си ръка при тежък инцидент, когато е само на пет. Трагедията е голяма, но по-големи се оказват мечтите му да играе баскетбол. Перфектен дрибъл, впечатляваща стрелба, усещане за игра – Джан е толкова добър, че накара звездата на "Голдън Стейт" Стеф Къри да му изпрати видеопослание, че е въплъщение на вдъхновението.

Наричат я Кралицата на плажа. Бразилската футболистка Наталия Гитлер е тотален хит в социалните мрежи. Има милиони последователи. Някои се радват на уменията ѝ с футболната топка, а други просто искат да я видят по бански. Родена е в Рио де Жанейро. Има трима по-големи братя, с които играе футбол от най-ранна детска възраст. Когато е на 12, майка ѝ се опитва да я откъсне от футбола и я записва на уроци по тенис на корт. На 17 се мести в Аржентина, за да прави кариера като професионална тенисистка.

Снимка: Twitter

Влиза в топ 450 на световната ранглиста при жените. Ваканциите си прекарва на плажа в Рио, където един от братята ѝ я запознава с нов спорт - футволей, в който Наталия се влюбва веднага. Това е спорт, който комбинира аспекти на плажен волейбол и футбол. По същество, в голямата си част е именно плажен волейбол, с изключение на това, че играчите нямат право да играят с ръце. Когато спира да се състезава като тенисистка, Наталия започва да играе футволей за удоволствие.

Снимка: Twitter

Постепенно хобито ѝ се превръща в професия. Към днешна дата тя е световна шампионка по футволей.

Наталия стана известна в Европа и с уменията си на текбол. Това е един от най-популярните спортове в Бразилия, който се практикува с футболна топка, но се играе върху подобие на маса за тенис. Тя често демонстрира уменията си в мачове срещу футболни звезди като Неймар. Всъщност, придоби огромна популярност именно след победа над Неймар на текбол. Фенклубът ѝ включва имена като Роналдиньо, Ривалдо и Зико.