на живо

Антон Коджабашев: Христо бе ограбен по безобразен начин (ВИДЕО)

"Едно младо момче стана жертва на десетилетие съсипия в българските щанги", твърди легендата

Антон Коджабашев: Христо бе ограбен по безобразен начин (ВИДЕО)

Антон Коджабашев е едно от "златните момчета" на Иван Абаджиев в славните времена на българското вдигане на тежести. Трикратен световен шампион, трикратен европейски шампион и дългогодишен президент на родната федерация в един от най-успешните спортове в олимпийската история на България.

Потърсихме го за коментар след случилото се с 20-годишния Христо Христов, който бе лишен от медал в Токио след спорно съдийско отсъждане и незачетен резултат в последния си опит на подиума в японската столица на 222 кг.

Снимка: Lap.bg

"Христо Христов бе ограбен по безобразен начин. Едно младо и талантливо момче, в зората на своята кариера, бе ударено по безскрупен начин от некомпетентни съдии, защото подобно решение, в такъв момент, това е некомпетентност", коментира Коджабашев пред кореспондента на bTV в Бургас Елена Танева.

Легендата обаче напипа болното място не само на родните щанги, но и на българския спорт в последните години и това е изгубените безвъзвратно позиции в международните структури.

Снимка: Lap.bg

"Нямаме никакво лоби нито в европейската, нито в световната федерация по вдигане на тежести. Как да очакваме уважение към труда на Христо? Това е резултат от години наред съсипване и унищожаване, от заграбване и плякосване на родните щанги. Когато аз бях президент на федерацията, ние имахме по един българин във всяка комисия и на никой не му е минало през ум, че може да се подиграва на България по такъв начин", категоричен бе Коджабашев.

"И не е само в щангите този проблем, вижте какво се случи с българите в бокса, в борбата. Няма кой да се застъпи за тях, няма кой да ги защити. Едно време имахме начело на БОК гениална личност като Иван Славков.", коментира още бившият тежкоатлет, който отправи тежки думи по адрес на управниците на българския спорт - световната рекордьорка в скока на височина и председател на БОК Стефка Костадинова и към доскорошния министър на младежта и спорта Красен Кралев.

Снимка: Lap.bg