на живо

Бастиан Швайнщайгер сложи край

Световният шампион прекрати активната си кариера

Getty Images

Световният шампион с Германия Бастиан Швайнщайгер обяви края на активната си футболна кариера. През последните три сезона полузащитникът бе част от американския "Чикаго Файър", който обаче не успя да се класира за плейофите в МЛС и така халфът приключи своите 17 години сред най-добрите в света.

Снимка: Getty Images

"Скъпи фенове, дойде времето да сложа край на активната ми кариера. Това ще се случи в края на този сезон. Бих искал да благодаря както на вас, така и на отборите ми "Байерн" Мюнхен, "Манчестър Юнайтед", "Чикаго Файър" и националния тим на Германия. Вие направихте това невероятно изживяване реалност. Разбира се, бих искал също така да благодаря на съпругата си Ана Иванович и моето семейство за тяхната подкрепа. Донякъде се чувствам носталгично, като се сбогувам с активния спорт, но пък в същото време очаквам с нетърпение новите предизвикателства. Ще остана верен на футбола. Големи благодарности за времето, което прекарахме заедно. В сърцето ми винаги ще има място за вас!

Ваш, Басти.".

През 2002 г. 18-годишният Швайнщайгер става част от мъжкия отбор на "Байерн" Мюнхен. За 13-те си сезона при баварците, той печели осем титли на Бундеслигата и седем Купи на Германия. Най-големият му успех на клубно ниво е триумфът в Шампионската лига през 2013-а, когато на финала в Лондон "Байерн" побеждава "Борусия" Дортмунд с 2:1.

Халфът е част от националния отбор на Германия между 2004 и 2016 г. Има 121 мача и 24 гола. Само четирима футболисти имат повече мачове с Маншафта от него - Лотар Матеус (150), Мирослав Клозе (137) и Лукас Подолски (130).

Снимка: Getty Images

Швайнщайгер играе за Германия на три световни първенства - 2006, 2010 и 2014, и на четири европейски шампионата - 2004, 2008, 2012 и 2016.

Той е световен шампион с Германия от 2014 г. Бастиан Швайнщайгер вече има покана да работи в националния отбор.