на живо

Безапелационна Стойка Кръстева донесе втори медал в Токио

Първо отличие за българския женски бокс на олимпийски игри

Любомир Асенов, LAP.BG

Втори медал за България на олимпийските игри в Токио! Боксьорката Стойка Кръстева се класира за полуфиналите в кат. до 51 кг., осигурявайки си минимум бронз от турнира в японската столица.

В "Кокугикан Арена" тя победи безапелационно Юан Чанг от Китай - с 4:1 съдийски гласа.

Отличието е първо за българския женски бокс на олимпийски игри и общо 19-о. Предишният медал за страната ни на най-големия спортен форум завоюва Тервел Пулев - бронз в кат. до 91 кг в Лондон през 2012 г.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

Двубоят стартира добре за Стойка, която бързо разчете правилната дистанция и с красиви комбинации взе превес. Китайката от своя страна търсеше предимно непозволени прийоми, но Кръстева успя да ги неутрализира, запази хладнокръвие и взе аванс от 4:1.

Втората част също премина под доминацията на нашата националка, която освен комбинации от десен и ляв прав, вкара успешно и точни ъперкъти в тялото на китайката, за да може още по-убедително да вземе превес в съдийските карти.

При това положение българката трябваше да защити позицията си в третия рунд и го направи с умели контри. Тя засичаше Чан и по категоричен начин сломи съпротивата ѝ.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

С класирането си за полуфиналите Кръстева постигна най-значимия успех в своята кариера. Следващата ѝ съперничка в олимпийския турнир е представителката на домакините Цукими Накими, която елиминира Ингрит Виктория (Колумбия). Мачът на Стойка е насрочен за 4 август (сряда) от 08:15 ч. българско време.

Снимка: БФ Бокс