на живо

Далаклиев: Стойка показа истински български бокс

"Тя е добро момиче, професионалист!", заяви световният шампион

Далаклиев: Стойка показа истински български бокс

Световният шампион по бокс в категория до 54 кг от първенството в Милано през 2009 г. - Детелин Далаклиев, поздрави Стойка Кръстева за класирането на финал на олимпийските игри в Токио.

Българката успя да победи представителката на Япония Цукими Намики и в събота (7 август) ще се боксира за титлата. Медалът е първи за родния женски бокс от най-престижния спортен форум, а финалист страната ни не е имала от Атланта 1996 г.

"Очаквах с тази игра да се случи! Искам да поздравя Стойка, целия български бокс и всеки треньор, който се занимава. Мисля, че тя показа как трябва да се играе истински български бокс - с много техника, с прави удари, със самочувствие, с мислене и спокойствие", заяви Далаклиев в предаването "Тази сутрин".

Снимка: Lap.bg

Той разкри, че подобно постижение не е за всеки. То изисква много лишения, тренировки и желание.

"Цената на един такъв медал е дългата работа с години и постоянството. При нея имаше плюс, че си почина. Това ѝ помогна. Който го може - го може. С желание, тренировки, талант идва звездния миг. Трябва да го имаш вътре в себе си, да го желаеш. Да имаш спорта вътре в себе си за всяко нещо, с което се захванеш. То говори в теб. Даваш всичко, правиш го с желание, с радост, получават се нещата. Добрите хора и спортисти имат психика. За последно бяхме с нея на Игрите в Лондон. Добро момиче е. Няма какво лошо да кажа. Професионалист е", похвали я той.

Далаклиев се надява, че съдиите няма да бъдат фактор във финалната среща. 

Снимка: Lap.bg

"Свикнахме в последните години, че това е част от играта. И сега няма какво да се направи. Щом съдиите са казали нещо - това е. Вървим напред и се борим. Когато играеш срещу домакин и мачът е равен, много трудно може да ти го дадат и да минеш между капките. За това и останах без медал от Лондон. Сменят правилата, сменят категориите", заяви той.

В най-важния мач Кръстева ще се изправи срещу добре позната съперничка - Бусе Наз Чакъроглу (Турция). Срещу нея българката има победа и загуба до момента. 

"Стойка има една загуба от нея и мисля, че това може да я мотивира. Познава я доста добре и ще направи един добър мач. Каквото сабя покаже! Това е финал все пак! Трябва да играе като първите две срещи - да държи центъра на ринга, да пуска повече прави удари и движения с краката. Българският бокс!", посъветва Далаклиев.