на живо

Елица и Христина: Приятелство отвъд волейболното игрище

Гледайте мачовете на женския национален отбор от Златната лига от 4 до 6 юни по RING, VOYO.BG и на сайта btvnovinite.bg

Елица и Христина: Приятелство отвъд волейболното игрище

Често в основата на големите неща е нещо малко, но истинско. Като приятелството. В националния отбор по волейбол Елица Василева и Христина Вучкова са образец за това. Общият им ръст е 384 см, но никаква мерна единица не може да измери отношенията им. 

Гледайте мачовете на женския национален отбор от Златната лига от 4 до 6 юни по RING, VOYO.BG и на сайта btvnovinite.bg

Енергични, непредсказуеми, успешни, винаги готови за предизвикателства, стига да са заедно. Елица и Христина са опитали от емоцията в най-силните волейболни първенства по света. От 15 години обаче те са неразделни - в смях и сълзи, и дори на хиляди километри една от друга!

Снимка: bTV

"Малко късно започнах с волейбола, когато Елица сериозно настъпваше в българското първенство като име. Вече я знаех. Знаех коя е Елица Василева - новият изгряващ талант на българския волейбол. Аз бях в начален етап с волейбола. Няма да забравя, бяхме с националния до 18 години и аз изобщо не исках да си комуникирам с нея. Бях в някакаъв мой свят, освен това още не бях сигурна дали ще се занимават с волейбол. Трябваше да бием сервис и аз почнах да не е я целя нарочно. После трябваше да загряваме по двойки. Казах на една съотборничка: "Ходи да загряваш с Елица, че аз не искам с нея" и ме чу. След това отидохме да на лагер в Казанлък и започнахме да се усещаме с шеги, вкус за музика, защото никой не слушаше такава музика и тя чу моят рингтон. Даже сега като говоря и настръхвам. Но много неща бяха тези, които ни привлякоха, свързаха една към друга", спомня си Христина.

Снимка: Личен архив

Въпреки разстоянието и различните отбори, двете държат да са заедно във важните моменти.

"На Елица ѝ беше доста трудно с моето моминско парти, защото в годините аз много намалих приятелите си. Имам една приятелка жена и това е Елица. Другите са момчета, с които съм израснала. Бях и бременна. Най-хубавото моминско парти! Дори не знам тя как се сети, защото тя беше в много тежка ситуация. Направи ми страхотна изненада като не ми казваше нищо. Кумът ни и мъжът ми знаеха къде отиваме. Отидох да спя у тях, като сутринта трябваше да си подготвя някакъв багаж, като нямах идея какъв", казва Христина.

Снимка: Личен архив

Дестинацията е ясна - Париж. Където Вучкова иска да отиде от години, при това именно с Елица!

През миналата година на Христина ѝ се случва най-голямото щастие – ражда първородният си син Христо.

Снимка: Личен архив

"Тя като ми каза, че е бременна със съобщение и сякаш на мен се случваше тази огромна промяна! Малко след това си дадох сметка, че всъщност за нея това е огромна промяна и се страхувах как това ще е повлияе на нашето приятелство", казва Елица. 

Тя е и тази, която първа узнава пола на бебето и организира парти, на което Христина и съпругът ѝ научават, че чакат момче.

Снимка: Личен архив

"Нямаше какво да ме бутне, знаех, че ще е момче. Беше много забавно с мъжа ми. Казах, че ще е момче, бях сигурна още от датата, на която забременях. Знаех, че ще е момче от първия ден.", разказва Христина.

Наскоро Елица също предприе голяма стъпка в своя живот. Тя се сгоди за един от най-добрите волейболисти в света - сърбина Александър Атанасиевич. Не без помощта на Христина, която го съветва какъв пръстен да избере.

Снимка: Личен архив

"Бяхме навън, на открито. Слава Богу, в този момент не минаваше никой. Аз наистина не знаех как да се държа. Бях толкова щастлива, но и смутена в същото време. Беше много интимен, наш си момент", разказва Елица.

Най-хубавият момент с националния отбор може да се случи още това лято. "Лъвиците" ще загреят за европейското първенство с турнира Златна лига. От 4 до 6 юни "лъвиците" ще играят в груповата фаза в Пловдив, а на 19 и 20 юни ще участват във финалната четворка на турнира в Русе. Всички срещи може да гледате пряко по RING, VOYO.BG и на сайта btvnovinite.bg.