на живо

Грандиозен трилър с шест гола, но "Монпелие" и "Олимпик" Марсилия не излъчиха победител

И двата тима останаха разочаровани от равенството

Getty Images

"Монпелие" и "Олимпик" Марсилия изиграха един от най-красивите, най-драматични и най-емоционални мачове през сезон 2020/21 във френската Лига 1. Срещата между двата тима от Южна Франция завърши при равенство 3:3 и остава като безупречно изпипан експонат на атакуващия стил на игра. Освен шестте гола, в рамките на 90 минути шоуто бе допълнено от близо 40 удара към двете врати, зрелищни вратарски спасявания и директен червен картон.

Още самото началото на двубоя бе показателно за предстоящия футболен празник. Едва в 28-ата секунда Анди Делор даде преднина на домакините, след като получи перфектно подаване от Жордан Фери зад защитата на гостите. Нападателят преодоля вратаря Стев Манданда с изящен прехвърлящ удар от трудна позиция.

Снимка: Getty Images

Това е най-бързият гол, вкаран в мач от френския елит от януари 2017 г., когато Валентен Вада бележи след само 14 секунди за "Бордо" срещу "Тулуза". А от сезон 2006/07 насам нито "Монпелие" бе реализирал по-бърз гол в шампионата, нито ОМ бе допускал такъв.

Гостите, водени от новия си наставник Хорхе Сампаоли, изпитваха затруднения с преодоляването на добре структурираната и позиционирана защитна формация на съперника, но в самия край на първото полувреме събитията претърпяха изненадващ обрат.

Първо Аркадиуж Милик блесна с индивидуалната си класа и изравни в 43-ата минута. Полякът бе точен за четвърти път с екипа на новия си тим в първенството и за четвърти път това се случи през първото полувреме.

Снимка: Getty Images

"Олимпик" Марсилия мигновено използва прилива на енергия след гола и стигна до втори във вратата на Жонас Омлен. Негов автор бе халфът Пап Гей и гостите се оказаха с аванс на почивката.

Видимо обаче те не бяха научили урока си от началото на мача и отново се сринаха в първите секунди след рестарта. Този път другият централен нападател на домакините Гаетан Лаборд имаше нужда от 65 секунди, за да се възползва от нов супер пас на Фери и нова огромна пропаст в защитата на ОМ. След великолепно спиране на топката, Лаборд завърши през краката на Манданда за 2:2.

Снимка: Getty Images

В 62-ата минута централният бранител на гостите Дуйе Чалета-Цар получи директен червен картон за грубо нарушение и "Монпелие" се озова с чувствително предимство в сблъсък с важно значение в битката за участие в европейски турнири през следващата кампания.

Вместо обаче то да осигури триумфа на домакините, ОМ шокиращо отново излезе напред в резултата с попадение на резервата Люка Перен. Защитникът отбеляза първия си гол на ниво Лига 1 в 71-ата минута след отлично центриране и асистенция №98 на Димитри Пайет във френския елит.

Снимка: Getty Images

Отборът на Сампаоли бранеше смело аванса си до самия край, но все пак не съумя да си тръгне с трите точки от "Ла Мусон", въпреки някои феноменални спасявания на Манданда. В третата от четирите минути добавено време резервата Арно Суке асистира с центриране от въздуха на Лаборд, който с глава реализира 12-я си гол за сезона за крайното 3:3.

След последния сигнал и двата отбора съжаляваха за изпуснатата победа, която щеше да осигури ценен прогрес в преследване на класиране в Европа. В двете срещи между "Монпелие" и ОМ за настоящия сезон бяха отбелязани общо 10 гола, а "Ла Мусон" продължава да бъде най-резултатното съоръжение в елита за тази кампания с 66 вкарани попадения на неговото игрище.

Снимка: Getty Images

"Монпелие" не загуби в десети пореден двубой от първенството и вече е седми с актив от 46 точки - три по-малко от петия "Ланс", който в неделя приема борещия се за оцеляване "Лориен". "Олимпик" Марсилия изравни актива на "Ланс", но остава без победа в 10 последователни шампионатни гостувания от декември 2020 г.