на живо

Истинско чудо! "Кротоне" с Александър Тонев оцеля в Серия "А" (ВИДЕО)

С победа в последния кръг "акулите" излязоха от зоната на изпадащите

БГНЕС

Макар и да бе немислимо само до преди около два месеца, отборът на "Кротоне" запази мястото си в елита на италианския футбол. В последния 38 кръг на Серия "А" тимът от Южна Италия постигна безценна домакинска победа с 3:1 над "Лацио" и се измъкна от зоната на изпадащите. "Акулите" изместиха от 17-ата позиция отбора на "Емполи", който по същото време се сгромоляса при гостуването на "Палермо", губейки с 1:2.

"Кротоне" е първият тим в историята на Серия "А", откакто за победа се присъждат 3 точки, който се спасява, след като е спечелил само 9 точки в първата половина от първенството (19 мача). В своята 107-годишна история "червено-сините" за първи път ще бъдат част от елитната дивизия в два поредни сезона.

Александър Тонев бе титуляр за домакините и бе заменен едва в заключителните минути на срещата, играна на стадион "Ецио Шида" и изпълнена с интересни ситуации. Големите герои за "Кротоне" бяха атакуващите футболисти Андреа Налини и Диего Фалчинели. Налини се отличи с два гола за знаменития успех. Той откри резултата в 14-ата минута след асистенция на шведския национал Маркус Роден, а в 60-ата бе точен за 3:1.

От своя страна централният нападател Фалчинели се разписа в 21-ата минута, засичайки страхотно центриране от свободен удар на Андреа Барберис. Голмайсторът отбеляза 13-ото си попадение за сезона за 2:0. Малко след това "Лацио" вкара единствения си гол в мача, след като Чиро Имобиле бе точен от дузпа. С 23-ото си попадение в шампионата нападателят на "Лацио" подобри своя личен рекорд за една кампания.

Снимка: БГНЕС

Гостите от столицата останаха с човек по-малко на терена още през първото полувреме, след като в 42-ата минута централният защитник Баштош получи втори жълт картон и бе изгонен.

Тифозите, изпълнили трибуните на съоръжението, през втората част бяха съсредоточили вниманието си основно върху срещата между "Палермо" и "Емполи", знаейки, че гостите не трябва да стигат до победа, за да може "Кротоне" да ги изпревари в класирането. В крайна сметка "Емполи" не успя да спечели и феновете започнаха да празнуват още преди края на двубоите, а след последния съдийски сигнал в еуфория изпаднаха и футболистите, треньорският щаб, начело с Давиде Никола, и президентът на клуба Рафаеле Врена.

Снимка: БГНЕС

В класирането "Кротоне" събра актив от 34 точки. 20 от тях бяха спечелени в последните 9 кръга от сезона, след като в предишните 29 "акулите" бяха взели едва 14 точки от своите срещи. Благодарение на брилянтни победи над "Интер" и "Сампдория", равенства с "Торино" и "Милан", а сега и с успех срещу "Лацио", южноиталианският клуб ще бъде част от елита и през сезон 2017/18.

Снимка: БГНЕС

Поражението за "Лацио" означава пето място в крайното класиране на калчото. "Римските орли" загубиха битката за четвъртата позиция с "Аталанта", но въпреки това изпращат силен сезон, осигурявайки си място директно в груповата фаза на Лига Европа през новата кампания.