на живо

Историческа вечер в Ланс! ПСЖ се сгромоляса без големите си звезди

Експерименталният състав на парижани бе изненадан от новака в Лига 1

Reuters

Едно от класическите съперничества във френския футбол бе подновено по великолепен начин. Пет години след последния двубой помежду им в Лига 1, "Ланс" постигна исторически успех с 1:0 срещу "Пари Сен Жермен" на своя стадион "Феликс Боларт". Срещата бе отложена от втория кръг на шампионата, а за ПСЖ двубоят бе първи след загубата от "Байерн" във финала на Шампионска лига на 23 август.

Гостите бяха без своите суперзвезди - Неймар, Мбапе, Ди Мария, Икарди, Навас, Маркиньос и Паредес, които са поставени под карантина заради положителни тестове за коронавирус.

Така сред титулярите попаднаха тийнейджърите Арно Муинга и суперталантът Каис Руис-Амил, който демонстрира отлични умения до смяната си в средата на второто полувреме. В края на срещата дори Хесе Родригес записа едва 11-и шампионатен мач в 4-годишната си кариера в ПСЖ. 

Снимка: Reuters

И напълно обяснимо, домакините от Северна Франция се възползваха от нестандартния състав на шампионите и записаха първи успех в съперничеството от 2006 година насам, както и първа победа над ПСЖ пред своите фенове от 16 години, след като за последно бяха постигнали такава на 28 март 2004 година. Столичани не бяха допускали поражение в предишните си шест визити в Ланс. 

Въпреки че гостите, все още водени от Томас Тухел, владееха топката в близо 80% от игровото време и осъществиха 817 точни подавания (спрямо едва 168 за домакините!), "Ланс" бе съставът, който създаваше по-опасни положения пред вратата на Марчин Булка, най-вече чрез бързите си нападения и опитите за отнемане на топката с динамична преса. Победният гол отбеляза привлеченият през лятото от "Ница" Игнатиус Ганаго, който в 57-ата минута се възползва от много лошо подаване на Булка към Верати, пребори се за топката и завърши със силен удар под напречната греда. Това бе първото попадение, което ПСЖ получава в откриващия сезона си от Лига 1 мач от 2014 година насам, след 5 победи на старта на предходните 5 сезона.

"Ланс" прибави първи три точки в актива си след завръщането в Лига 1, губейки с 1:2 от "Ница" в откриващия уикенд от сезона преди три седмици. За "сан е ор" успехът е едва 24-ти в общо 83 официални срещи с ПСЖ в историята. Преди този триумф, отборът от Севера бе печелил срещу столичани през 2006 година - 3:1 на "Парк де Пренс". Победата е още по-специална за феновете, защото "Ланс" за първи път игра домакински двубой от френския елит на "Боларт-Делелис" от май 2011 година.

Снимка: Reuters

Неуспявайки да отбележи дори един гол в срещата, "Пари Сен Жермен" не съумя и да увеличи рекордната си серия от 32 поредни гостувания с поне едно вкарано попадение. Така в историческите книги парижани ще делят върховото постижение със "Седан", който има същата последователност от края на 50-те години на миналия век. Поражението ще предизвика и купища въпроси за състоянието на ПСЖ преди предстоящата в неделя вечер класика срещу "Олимпик" Марсилия.

Голямото дерби на френския футбол може да гледате пряко в ефира на RING от 22:00 ч.