на живо

Когато любовта към футбола е по-силна от всичко

Невероятната история на един тим от имигранти

Facebook

Обединяващата сила на футбола не спира да впечатлява. Отборът на КоА Боско, създаден в Росарно, Южна Италия, събира имигранти от Сенегал, Буркина Фасо и Кот д'Ивоар.

През 2013 година търсещите по-добър живот на Апенините африканци сформират състав благодарение на местния свещеник Роберто Медури. Така се създава КоА Боско. КоА е съкращение за Knights of Altar (в превод от английски - "Рицарите на Алтар").

Оттогава този тим се представя изненадващо добре. През уикенда “рицарите” спечелиха промоция в по-горна дивизия. Да, вярно е че играят в “Терца Категория”– последното ниво на италианската футболна пирамида, но все пак постижението им е значимо. Футболистите на Боско живеят в лагер, помагат на местните, обработвайки земите им, а в замяна получават дрехи и храна.

Снимка: nasa.gov

“Всеки ден е битка за моите момчета – на и извън терена. Преди година прекратиха наш мач заради расизъм. Привържениците на противника хвърляха камъни по играчите ми и ги обиждаха. Това е огромен успех, една истинска приказка”, заяви щастливият треньор на Боско.

“Беше трудно, но успяхме, въпреки че и съдиите бяха срещу нас”, добавя Али Траури – един от основните играчи на тима.