на живо

Марко Косев: Целият свят вече знае кой съм аз! (ВИДЕО и СНИМКИ)

Емоционално посрещане за българските самбисти на родна земя

Българският национален отбор по самбо се завърна от Световното първенство в Казабланка (Мароко) с шест медала, два от които златни. С тези успехи България се нареди на второ място в отборното класиране в бойното самбо след Русия.

С отличия се прибраха Марко Косев (златен медал, бойно самбо, 57 кг.),  Васелин Иванов (златен медал, бойно самбо, 62 кг.), Мариян Димитров (сребърен медал, бойно самбо, 90 кг.), Мария Оряшкова (сребърен медал, спортно самбо, 80 кг.), Мартин Маринков (бронзов медал, бойно самбо, +100 кг.) и Атанас Джамбазов (бронзов медал, бойно самбо, 100 кг.)

На летището шампионите бяха посрещнати от емоционална тълпа и български оркестър. Фенове и роднини не пропуснаха да поздравят любимците си и да се снимат с тях.

Сред завърналите се в България бе и петкратния световен шампион Марко Косев. Със спечелването на златния медал на първенството в Мароко, той подобри постижението на легендарния руски самбист Фьодор Емеляненко, който има само четири титли от Мондиала.

"Честно казано все още не мога да осъзная и петте си титли, не само тази. Но знам, че е нещо голямо, защото когато ходя в чужбина хората страшно много ми се възхищават, страшно много ме уважават, подражават ми. Тук, в България, може би не го усещам, защото самото общество не го оценява както в чужбина. Може би заради това още не мога да го усетя, но поради топлото посрещане, което получавам всеки път когато се прибера, точно в този момент осъзнавам какво съм направил. И много се радвам, че правя точно това и мисля занапред да продължавам да го правя", каза Косев при посрещането си.

Треньорът Стоян Саладинов също не скри своята радост от отличното представяне на своите възпитаници.

"Чувствам се много щастлив и доволен. Неописуемо е щастието, удоволствието да свири българския химн, да ги виждаш как загряват моите състезатели, как се готвят, с какво настроение тръгват и излизат на тепиха за да побеждават... и побеждават! И след това самият ритуал, който и в момента се извършва... Вие виждате хората как ни посрещат, с каква радост. Защото българският народ е изстрадал достатъчно и има нужда да се гордее със нещо, да е щастлив, че е българин"

Националните състезатели бяха посрещнати и от председателя на Българска федерация по самбо - Румен Стоилов.